6

Ontwikkelingslanden gebeten hond op Kopenhagen

Vertegenwoordigers stappen boos uit werkgroepen ... Leiders dreigen top te boycotten ... Van de aanwezigen komt maar 20% uit ontwikkelingslanden

De ontwikkelingslanden, verenigd in de zogeheten G77, zijn maandag tijdens de klimaattop in Kopenhagen uit werkgroepen weggelopen. Zij zijn kwaad dat de conferentie de steun voor het protocol van Kyoto, het verdrag dat de uitstoot van CO2 moet tegengaan, verzwakt. Dat zei de Australische minister van Milieu Penny Wong maandag op de top.

Door redactie Joop

De ontwikkelingslanden willen een nadere invulling van het protocol, dat aan het eind van de jaren negentig werd gesloten. De rijke landen voelen meer voor een nieuw verdrag, omdat de Verenigde Staten het protocol van Kyoto nooit hebben ondertekend.

De Australische minister van Milieu Penny wong zei het erg te betreuren dat de ontwikkelingslanden de werkgroepen hebben verlaten. “Ze zijn opgestapt vanwege de vorm en processen van top, niet vanwege de inhoud”, aldus Wong in de Australia Network News.

Afgelopen weekend dreigden de leiders van de ontwikkelingslanden niet te zullen verschijnen op de laatste dag van de klimaattop. Ze vinden dat te veel details worden opengelaten tot het laatste moment. Dat schreef de Guardian zondag.

 CC-foto: Oxfam International Vijf ijsberen protesteren in Kopenhagen, in 2007 hielden ze een soortgelijk protest tijden Klimaat conferentie op Bali. De boodschap: Red ook de mensen.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)