49

Ontzetting over gewelddadig optreden politie Rotterdam

Documentairemaker El Fassi is ooggetuige: 'Arrestatie verdachte gaat gepaard met grof geweld, zonder aanleiding'

De politie in Rotterdam is weer in opspraak gekomen vanwege ernstig fysiek geweld. Dinsdagmiddag werd een jongeman, zonder dat daar enige noodzaak toe was, door een agent flink mishandeld. Documentairemaker Abdelkarim El-Fassi was getuige en schetst de situatie. Hij is geschokt door het tafereel dat zich voor zijn ogen op klaarlichte dag afspeelde op de Nieuwe Binnenweg.

El-Fassi doet zijn relaas op Facebook:

Dit is wat ik zag. Jongeren worden staande gehouden omdat ze met auto blikschade zouden hebben aangericht. Jongeren hebben geen schadeformulier bij zich en vragen naar identificatie van agenten. Agenten tonen agressief legitimatie. Een jongen loopt weg van de situatie. Agent geeft meteen zware vuistslag, knietjes, elleboog; op de grond ramt hij erop los terwijl jongen al uitgeschakeld is.

En dit op klaarlichte dag. Terwijl er kinderen voorbij lopen. Walgelijk gewoon. Schaam-te-loos. Je mag dan wel een monopolie op geweld hebben, maar zinloze buitenproportionele mishandelingen door lui die zich onaantastbaar gedragen accepteer ik niet in mijn stad.”

El-Fassi belde met de politie om een klacht in te dienen. Hij kreeg van de dienstdoende agent het advies de klacht niet in te dienen bij de politie, maar bij de ombudsman, ‘want die is onpartijdig’. In een onderzoek door de politie zelf lijkt de dienstdoende agent geen vertrouwen in te hebben: ‘Ja, het zijn wel collega’s, het is wel de politie’, antwoordt hij op de vraag of de politie partijdig is.

Aan de redactie van Joop vertelt El-Fassi dat de jongens twee koppen kleiner waren dan de agenten. Bovendien was er snel assistentie en was geweld absoluut niet noodzakelijk. “Hij had hem snel kunnen inrekenen. Dit was compleet overbodig”, aldus El-Fassi.

De documentairemaker en journalist laakt in zijn relaas politiegeweld. Soms zijn er nu eenmaal bedreigende situaties waarin geweld noodzakelijk kan zijn, “maar je gaat pas echt in onnodig politiegeweld geloven als je het op straat zelf ziet. Dit was compleet overbodig. Ik begrijp dat het lastig kan zijn voor agenten om jongeren in te rekenen, maar dit was gewoon onrecht.”

In een reactie laat de politiewoordvoerder desgevraagd aan Joop weten dat er inderdaad sprake is geweest van politiegeweld. De woordvoerder stelt dat de man is gearresteerd en verdacht wordt van witwassen omdat hij vijfduizend euro op zak had. Dat werd echter pas na de aanhouding ontdekt. De man werd met geweld tegen de grond gewerkt omdat hij volgens de agenten wegliep. De politie gaat de geweldszaak, zoals altijd gebeurt bij politiegeweld waarover geklaagd wordt, intern onderzoeken. Nadat Joop de woordvoerder benaderde werd een persbericht uitgestuurd dat onder meer door het ANP werd overgenomen en de kwestie alleen vanuit het perspectief van de politie beschrijft. El-Fassi spreekt van framing: 

Namelijk een persbericht schrijven waarin de gasten (die op dat moment nog geen verdachten waren) worden geframed als serieuze misdadigers (witwassers/strafontlopers) en het dus verdienden om met vuistslagen naar de grond gewerkt te worden zonder dat ze enig gevaar vormden voor de agenten in kwestie. Laat ik duidelijk zijn. Bovenstaande post gaat alleen over de wijze van staande houden en aanhouden. Wie de jongens zijn en wat ze op hun kerfstok hebben is voor mij niet relevant. Daar kon ik (en de agent) niet over oordelen. Wat mij betreft gebeurde de aanhouding op buitenproportionele wijze. (…) Dat ze aan het witwassen waren: daar kon de politie niet over oordelen. Dat er geld in de auto lag: daar kon de politie op dat moment niet over oordelen. Dat het WEL in het persbericht staat: manipulatie van de gebeurtenis. Ik heb gezien dat er een jongen buiten heterdaad op buitenproportionele wijze naar de grond is gewerkt. En dat zal ook in mijn getuigenverklaring staan..

De Facebook-posting van El Fassi die een andere kant beschrijft is al meer dan tweeduizend keer geliked en bijna duizend keer gedeeld. De Rotterdamse politie is vaker onderwerp van publiek debat vanwege het gebruik van veel geweld. Onderstaande video toont het verdere verloop van de arrestatie nadat de klappen door de agenten zijn uitgedeeld.

Politie Rotterdam: Verdachte met geld aangehouden voor witwassen


Arrestatie Nieuwe Binnenweg, Rotterdam door Joop-nl

Geef een reactie

Laatste reacties (49)