Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onverwachte nek-aan-nekrace tussen links en rechts in Griekse peilingen

  •  
13-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tsip_300.jpg
Conservatieven bedreigen verkiezingszege Syriza
De peilingen voor de verkiezingen die komende zondag in Griekenland worden gehouden voorspellen een verrassende nek-aan-nekrace tussen de conservatieve partij Nieuwe Democratie en de linkse Syriza van premier Tsipras. Toen laatstgenoemde in augustus verkiezingen leek hij nog verzekerd van een nieuwe overwinning.
Tsipras schreef de verkiezingen uit nadat hij een reeks omstreden bezuinigings- en hervormingsmaatregelen door het parlement had geloodst. Hij wilde zo een opstand in zijn partij over het accepteren van door de EU opgelegde politiek bezweren. Dat lukt minder goed dan gedacht.
De 25 Syriza-kamerleden die zich onder leiding van een voormalige communist afscheidden en de partij Volkseenheid oprichtte, kost hem steun onder de kiezers. Weliswaar krijgen de rebellen maar een miniem deel van de Syriza-kiezers mee, naar schatting 8 procent, maar tegelijkertijd weet de nieuwe leider van de conservatieven, Vangelis Meimarakis, een opmars in de peilingen te bewerkstelligen. Meimarakis trekt kiezers door zich voor te doen als een man van eenheid in het sterk verdeelde land. Hij zegt zelfs met Tsipras een regering te willen vormen.
RTEmagicC_3e16b568d0.jpg
In de peilingen ligt Meimarakis slechts 1 procent achter op Tsipras, met beiden rond de 20 procent van de ondervraagden. Een andere peiling geeft Tsipras overigens een veel ruimere voorsprong. Derde partij is de extreemrechtse Gouden Dageraad met steun van zo’n 6,5 procent van de ondervraagden.
Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, bezweert dat nieuwe onderhandelingen met Griekenland uitgesloten zijn , ongeacht de verkiezingsuitslag.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.