44

Onverwachte nek-aan-nekrace tussen links en rechts in Griekse peilingen

Conservatieven bedreigen verkiezingszege Syriza

De peilingen voor de verkiezingen die komende zondag in Griekenland worden gehouden voorspellen een verrassende nek-aan-nekrace tussen de conservatieve partij Nieuwe Democratie en de linkse Syriza van premier Tsipras. Toen laatstgenoemde in augustus verkiezingen leek hij nog verzekerd van een nieuwe overwinning.


Tsipras schreef de verkiezingen uit nadat hij een reeks omstreden bezuinigings- en hervormingsmaatregelen door het parlement had geloodst. Hij wilde zo een opstand in zijn partij over het accepteren van door de EU opgelegde politiek bezweren. Dat lukt minder goed dan gedacht.

President Schulz visits PM TsiprasDe 25 Syriza-kamerleden die zich onder leiding van een voormalige communist afscheidden en de partij Volkseenheid oprichtte, kost hem steun onder de kiezers. Weliswaar krijgen de rebellen maar een miniem deel van de Syriza-kiezers mee, naar schatting 8 procent, maar tegelijkertijd weet de nieuwe leider van de conservatieven, Vangelis Meimarakis, een opmars in de peilingen te bewerkstelligen. Meimarakis trekt kiezers door zich voor te doen als een man van eenheid in het sterk verdeelde land. Hij zegt zelfs met Tsipras een regering te willen vormen.

In de peilingen ligt Meimarakis slechts 1 procent achter op Tsipras, met beiden rond de 20 procent van de ondervraagden. Een andere peiling geeft Tsipras overigens een veel ruimere voorsprong. Derde partij is de extreemrechtse Gouden Dageraad met steun van zo’n 6,5 procent van de ondervraagden.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, bezweert dat nieuwe onderhandelingen met Griekenland uitgesloten zijn, ongeacht de verkiezingsuitslag.

Guardian: Greek polls point to conservative leader as surprise winner of national elections

Geef een reactie

Laatste reacties (44)