Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook AMC-ziekenhuis verzaakt problemen te melden bij inspectie

  •  
02-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
operatie300_02.jpg
Fouten bij operatie van drie maanden oude baby niet gemeld, want 'complicatie'... Verkeerde hechting gebruikt in keel, hechting liet los
Het Amsterdamse ziekenhuis AMC heeft problemen die zijn ontstaan tijdens en na de operatie van een drie maanden oude baby niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat terwijl er wel melding gedaan had moeten worden. Eerder onthulde het VARA-programma ZEMBLA dat het UMC Utrecht dodelijke fouten had verzwegen voor de inspectie.
Martin Buijsen, hoogleraar recht en gezondheid, zegt dat het AMC geen melding heeft gemaakt, omdat het spreekt over een ‘complicatie’. Hoewel elke gebeurtenis die onverwachts of onvoorzien is gemeld moet worden, hoeven complicaties dat niet. Maar wat is nu het onderscheid tussen een complicatie en een calamiteit?  “Bij twijfel zouden incidenten altijd gemeld moeten worden. Beter een keer te veel dan een keer te weinig naar de IGZ”, aldus Buijssen tegen NOS.
Het AMC verzaakte melding te maken van een operatie van een drie maanden oude baby die mis ging. Om de baby van zijn ademhalingsproblemen af te helpen, werd het kindje aan zijn keel geopereerd. Doel was het verruimen van het strottenhoofd en het optrekken van het strottenklepje. Kort na de operatie liet een hechting in de keel los. Het AMC reageert:
“In dit geval is er sprake van een ernstige ongewenste uitkomst, die wij vanzelfsprekend betreuren, maar die destijds is beoordeeld als complicatie en niet als calamiteit en die wij dus niet hoefden te melden.”
Uit een intern onderzoek naar de operatie blijkt echter dat niet het juiste hechtdraad is gebruikt. Bovendien was er geen harde reden om de operatie uit te voeren, schrijft NOS.
ZEMBLA onthulde eerder vorig jaar dat het UMC in Utrecht twee calamiteiten bij operaties had verzwegen voor de inspectie. In beide gevallen kwam destijds een patiënt te overlijden. IGZ doet onderzoek naar de KNO-afdeling van het UMC, evenals het AMC.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.