Laatste update 14:17
10

Ook Bahamaanse kinderen gescheiden van hun ouders in de VS

Kinderen van asielzoekers worden wreed behandeld en – alle beloftes van het tegendeel ten spijt – nog steeds gescheiden van hun ouders aan de Amerikaanse grens, dat is beleid. De Miami Herald onthult vandaag dat ook gezinnen uit de Bahamas die de ravage van orkaan Dorian ontvluchtten daaraan ten prooi vallen.

Een meisje van twaalf reisde samen met haar peettante naar de VS toen ze op het vliegveld in Florida van haar familie werd gescheiden en in een van de faciliteiten onder beheer van de Amerikaanse immigratiedienst voor ‘mishandelde en verlaten kinderen’ werd geplaatst. Omdat haar begeleider niet de biologische ouder van Kaytora Paul was, werd het meisje beschouwd als alleenstaande minderjarige asielzoeker. Haar biologische tante die op het vliegveld aanwezig was om haar nicht op te halen, kreeg hetzelfde te horen.

Katty Paul, de moeder van het meisje, vertelt aan de Miami Herald hoe traumatisch het was om eerst een orkaan te ontvluchten en vervolgens je kind kwijt te raken als je denkt dat je veilig bent:

Ik dacht dat het overweldigend was om ons huis kwijt te raken. Of om naar een ander eiland of land te moeten vluchten. Maar toen ik erachter kwam dat ze haar te pakken hadden, mijn kind, daar zijn geen woorden voor. Op dat moment was ik echt alles kwijt. We waren thuis toen het dak instortte. Alles overstroomde en het water bleef maar stijgen. Zes dagen sliepen we in onze auto met de kapotte voorruit waardoor de regen binnenkwam. Om dat mee te maken met je kinderen, en dat een van hen je dan wordt afgenomen? Toen de reddingswerkers kwamen was er niet genoeg plaats voor iedereen. Op zo’n moment moet je een keuze maken. Ik stuurde mijn oudste dochter met haar peettante mee, terwijl ik bij onze jongste kinderen bleef en mijn man achterbleef bij onze oudste zoon.

Hoewel Katty Paul gisteren veilig in Miami arriveerde, mag ze haar dochter niet ophalen. Ze moet eerst door een proces heen waarbij zij zich aanmeldt om de ‘sponsor’ van haar eigen kind te zijn. Daarnaast moet ze een hele waslijst aan documentatie aanleveren om te bewijzen dat Kaytora haar dochter is, die ze moet verkrijgen bij instanties die grotendeels platliggen vanwege de orkaan. Dat proces kan met gemak maanden duren, terwijl ze op 26 september het land alweer moet verlaten. Paul:

Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als ik hier weg moet voordat ik mijn eigen dochter op mag halen. Je zou haar stem moeten horen. Ze is compleet overstuur. Ze huilt, is depressief. Ze wil haar familie maar wij zijn machteloos.

Lees ook op Joop: VS dwingt honderden Bahamanen van boord, orkaanslachtoffers zonder visum komen er niet in

Geef een reactie

Laatste reacties (10)