Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook Dijsselbloem grijpt naast internationale topfunctie

  •  
02-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Eurogroep kiest nieuwe voorzitter

© 2015-07-13 18:21:44 BRUSSEL - Minister Jeroen Dijsselbloem staat de pers te woord tijdens een persconferentie na afloop van een bijeenkomst van de eurogroep. Hij werd herkozen als de voorzitt

Oud-minister Jeroen Dijsselbloem heeft zijn kandidatuur voor de topfunctie bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ingetrokken. Hij bleek onvoldoende steun te genieten onder de 28 Europese ministers van Financiën. Volgens de zeer complexe regels voor het benoemingsproces zou de winnende kandidaat gesteund moeten worden door 65 procent van de EU-populatie en 55 procent van de 28 lidstaten.
Heowel geen enkele kandidaat aan alle bovengenoemde aantallen voldeed, geniet de Bulgaarse Kristalina Georgieva de meeste steun. Officieel moet Georgieva, CEO bij de Wereldbank, nog wel de steun van de Verenigde Staten krijgen voor de benoeming een feit is, maar dat wordt als een formaliteit gezien.
Dijsselbloem feliciteerde Georgieva via Twitter.
Het is geen goede zomer voor de internationale carrières van Nederlandse politici. Eerder grepen Frans Timmermans en Mark Rutte al naast Europese topfuncties.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.