80

Ook Duitsers wijzen Assad aan als dader gifgasaanval

Afgeluisterd telefoongesprek Hezbollah-topman: 'Assad verloor controle en maakte grote fout'... Russen: bewijzen 'niet overtuigend'

Ook de Duitse regering is ervan overtuigd dat president Assad achter de gifgasaanval in Damascus zit. Duitse spionnen luisterden een gesprek af tussen een hoge Hezbollah-functionaris en de Iraanse ambassade waarin werd gesproken over een ‘grote fout’ van Assad.

De bewijzen van de Duitse veiligheidsdiensten werden door Gerhard Schindler, hoofd van de Bundesnachrichtendienst (BND) gepresenteerd aan een select gezelschap parlementariërs, schrijft Der Spiegel. Duitsland heeft overigens duidelijk aangegeven tegen een militaire interventie in Syrië te zijn zonder een VN-mandaat.

De bewijzen die de Duitsers hebben, komen overeen met die van de Amerikanen. Zo zijn er volgens de BND op de plek des onheils 107 mm raketten aangetroffen, waarover het regime in groten getale beschikt. Schindler benadrukte dat de rebellen simpelweg niet in staat zijn een dergelijke aanval uit te voeren. De BND is er ook vrij zeker van dat het gebruikte gas Sarin is. De dienst baseert zich onder meer op een telefoongesprek waarin een arts de symptomen van zijn patiënten beschrijft, symptomen die stuk voor stuk overeenkomen met die van blootstelling aan Sarin.

De Duitsers luisterden ook een gesprek af van een hoge functionaris van Hezbollah, dat Assad steunt, en de Iraanse ambassade, waarin de Hezbollah-topman het gebruik van zenuwgas lijkt te bevestigen. Der Spiegel schrijft:

Hij zei dat Assad zichzelf niet meer in de hand had en een grote fout had gemaakt door opdracht te geven tot het gebruik van chemische wapens.

De Duitsers mogen, net als de Fransen en de Amerikanen, overtuigd zijn, de Russen zijn dat allerminst, zo liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov weten. De Russen kregen zaterdag het Amerikaanse bewijsmateriaal uit handen van de Amerikaanse ambassadeur in Moskou. Maar Lavrov noemt het materiaal mager en onvolledig:

Ja, we kregen bepaalde bewijsstukken te zien, maar die bevatten niets concreets – geen geografische locaties, geen namen, geen bewijs dat de monsters zijn genomen door professionals. Ook was er geen reactie op het feit dat talloze experts serieuze twijfels hebben bij het videomateriaal dat circuleert op internet. Als er echt top secret informatie aanwezig is, dan moet die openbaar gemaakt word. Dit is een kwestie van oorlog en vrede. Dit spel van geheimzinningheid is gewoonweg onbehoorlijk.”

Volgens nu.nl zou de Syrische ambassadeur in Moskou, Riyadh Addad,  hebben gezegd dat Moskou bewijzen heeft dat juist de rebellen verantwoordelijk zijn voor de gifgasaanvallen. Haddad haalt ook uit naar de VS:

”Washington handelt alsof het tegelijkertijd een aanklager, advocaat en rechter is. Ieder ingrijpen van de VS zal het VN-verdrag schenden.”

Dinsdagavond (Nederlandse tijd) verschijnen de Amerikaanse ministers Kerry (Buitenlandse Zaken) en Hagel (Defensie) voor de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken. Dat is waarschijnlijk de eerste in een reeks zittingen zijn die in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden gehouden wordt.

Der Spiegel: Gas attack: ermany offers clue for search for truth in Syria

Lees ook: Frankrijk: Assad achter drie gifgasaanvallen

Geef een reactie

Laatste reacties (80)