27

Ook Enschede blaast bijeenkomst over azc af vanwege dreiging

Dinsdag zou in Enschede een informatiebijeenkomst worden gehouden over de komst van een asielzoekerscentrum. Burgemeester Van Veldhuizen laat vrijdag echter weten dat de bijeenkomst niet meer door gaat, omdat hij de veiligheid onvoldoende kan garanderen.

Hoewel de burgemeester in een verklaring schrijft dat we niet kunnen accepteren dat de democratie het slachtoffer dreigt te worden van intimidatie, dreiging en geweld, gelast hij de bijeenkomst toch af. Of er specifieke bedreigingen binnen zijn gekomen is niet duidelijk.

Eerder besloot de gemeente dat in de wijk Esmarke een azc zal worden opgericht welke aan 600 asielzoekers plaats moet bieden. Tot grote ontsteltenis van tegenstanders, die meerdere malen bijeenkwamen om te demonstreren tegen de opvang van de vluchtelingen. Zo’n demonstratie eind oktober werd nog vroegtijdig afgekapt omdat de demonstranten de Hitlergroet brachten. Ook is een twaalftal gehalveerde varkenskoppen neergelegd op de plek waar het azc moet komen.

Burgemeester Van Veldhuizen:

Ik ga de komende tijd in overleg met alle betrokkenen over hoe we in de toekomst in Enschede het democratisch gesprek over moeilijke onderwerpen mogelijk kunnen maken en vasthouden. Dat is het begin van onze rechtsstaat.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)