Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hommel in Amerika met uitsterven bedreigd door menselijk handelen

  •  
13-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
2689413028_03f35b1353_o
De Verenigde Staten hebben de hommel op de lijst van uitstervende dieren geplaatst. Een combinatie van ziekte, klimaatverandering en het verlies van de natuurlijke omgeving heeft ertoe geleid dat het aan hommels drastisch is afgenomen. Grootste veroorzaker van de afname is het gebruik van pesticiden.
Door het wereldwijd veelvuldige gebruik van pesticiden is al langer bekend dat de bij met uitsterven wordt bedreigd. De hommel is zo mogelijk nog gevoeliger voor pesticiden dan de bij. De cijfers liegen er dan ook niet om: de hommelpopulatie in de Verenigde Staten is sinds het einde van de jaren 1990 met 87 procent gekrompen. In de hoop hier iets tegen te kunnen doen, heeft het Amerikaanse Agentschap voor Visserij en Natuurbeheer de hommel nu erkend als bedreigde diersoort.
Tom Melius, regionaal directeur van de Midwest-afdeling van het agentschap:
"De erkenning van deze bij als bedreigde [diersoort] zal ons helpen om onze partners te mobiliseren en onze inspanningen te focussen op het vinden van manieren om de terugval te stoppen. De hommel maakt deel uit van een groep bestuivers, waaronder ook de monarchvlinder, die over het hele land een ernstige terugval kent. Bestuivers vormen kleine maar machtige deeltjes van de natuurlijke mechanismen die ons en onze wereld in stand houden. Zonder hen… worden onze gewassen arbeidsintensief."
Hommels bestuiven alles van tomaten tot veenbessen, blauwe bessen en meloenen.
Lees ook op Joop:  Oorzaak bijensterfte gevonden

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.