11

Ook Japan en Frankrijk sluiten ambassades in Jemen

Verhagen laat publieksbalie sluiten

Na de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn nu ook Japan en Frankrijk overgegaan tot het sluiten van hun ambassades in Sanaa, de hoofdstad in Jemen. Op internet is een oproep van al-Qaida verschenen om Westerse diplomaten te vermoorden.

In Jemen verblijven momenteel volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken 60 tot 70 Nederlanders. Zij worden op de hoogte gehouden van de veiligheidssituatie in het land. In een verklaring zegt het ministerie:

Minister Verhagen heeft besloten om de consulaire en visumafdeling van de Nederlandse ambassade in Sana’a tijdelijk te sluiten. De ambassade blijft wel geopend. Het besluit is genomen na overleg met de partners ter plaatse over de verslechterende veiligheidssituatie in Jemen. De consulaire en visumafdeling blijft in ieder geval deze week gesloten.

Het AD meldt dat Jemenitische veiligheidsdiensten zes vrachtwagens met explosieven zijn ‘kwijtgeraakt’. Dat zou de reden zijn voor de verhoogde alarmeringsfase.

Eerder als sloten de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hun diplomatieke posten in de hoofdstad na overleg met de Jemenitische veiligheidsdiensten. Volgens Amerikaanse terrorrismebestrijders is al-Qaida in Jemen groeiende.

Eerder op Joop: Amerikanen en Britten sluiten ambassades in Jemen

cc-foto: BBC Worldservice, een geheel uit vrouwen bestaande anti-terreureenheid van  de Jemenitische veiligheidsdiensten

Geef een reactie

Laatste reacties (11)