27

Ook Olympische medaille geen excuus voor langstuderen

Update: Fontys Hogeschool gaat langstudeerboete betalen... Staatssecretaris Halbe Zijlstra is onverbiddelijk: ook topsporters krijgen een langstudeerboete

Topsporters die naast hun sport ook een opleiding volgen in het hoger onderwijs krijgen wanneer ze te lang over hun studie doen gewoon een langstudeerboete. Dat heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) bekend gemaakt. Onderwijsbestuurders hadden om een uitzonderingspositie gevraagd voor de topsporters. Zijlstra weigert omdat hij niet te veel uitzonderingen op de regels wil.

Bijna iedere topsporter loopt studievertraging op. Daarom is het niet redelijk om hun een boete te geven wanneer ze langer over hun opleiding doen. Dat menen de onderwijsbestuurders. Zij pleiten in de Volkskrant voor een uitzonderingspositie.

Zeker een kwart van de studerende topsporters uit de Nederlandse olympische ploeg loopt kans om op termijn een langstudeerboete te krijgen. Vanwege de vertraging moeten ze per extra studiejaar ten minste drieduizend euro extra betalen, bovenop hun collegegeld.

De studenten kunnen wel een uitkering krijgen uit het Profileringsfonds van de instellingen. De scholen moeten echter zelf beoordelen of dat verzoek wordt gehonoreerd.

Update 17.30

Fontys Hogeschool heeft aangekondigd de langstudeerboetes voor hun studerende topsporters te zullen betalen. Het gaat om zo’n 15 studenten per jaar die meer dan een jaar vertraging oplopen.

NRC: Zijlstra: langstudeerboete geldt ook voor topsporters
NOS: Zijlstra: Geen aparte regeling topsporters

Geef een reactie

Laatste reacties (27)