84

Ook PvdA-ers pleiten voor tussenformatie

Update Samsom: Gaan we niet doen ... Han Noten: 'Anders zie ik dit kabinet de zomer niet halen'

In navolging van Hans Wiegel (VVD) en Roger van Boxtel (D66) pleiten nu ook PvdA-prominenten openlijk voor een tussenformatie. Op het Binnenhof is het woord nog steeds taboe, maar volgens PvdA’ers Han Noten, Jan Pronk en Bram Peper moet de coalitie worden uitgebreid om verder te kunnen regeren.

Dat meldt het AD. Oud-fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer Han Noten zegt:

Het kabinet zal móeten praten. Ze zullen nieuwe afspraken moeten maken buiten het regeerakkoord, waar de oppositie ook verantwoordelijkheid voor draagt. Anders zie ik dit kabinet de zomer niet halen.

Ook Jan Pronk en Bram Peper zien zo’n tussenformatie wel zitten. Pronk:

Het vertrouwen van burgers kalft snel af. Als je blijft doormodderen met wisselende meerderheden, haalt dit kabinet het einde van het jaar niet. Dan moeten er nieuwe verkiezingen komen.

Noten verwacht dat de vakbonden, die nu onderhandelen met de werkgevers over een sociaal akkoord, zich niet aan de begrotingsafspraken van het kabinet houden. Daarmee is het regeerakkoord van tafel:

Ik zie niet in hoe de draconische maatregelen van dit kabinet kunnen worden genomen, zonder dat de oppositiepartijen daar invloed op hebben. Als zij verantwoordelijkheid nemen, zullen ze het beleid ook mede willen bepalen. Een tussenformatie is een logische keus.

Update 12:00

PvdA-leider wijst in Trouw het idee voor een tussenformatie af: ‘Deze coalitie streeft naar brede samenwerking. Tussen politieke en sociale partners en tussen coalitie en oppositie. Zo vind je voor langere tijd de gedragen oplossingen om uit de crisis te komen’

Geef een reactie

Laatste reacties (84)