68

Ook top VWS reisde op kosten bedrijfsleven

Top Nederlandse Zorgautoriteit moest om iets vergelijkbaars aftreden

Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid hebben jarenlang kosten van hun buitenlandse reizen door het bedrijfsleven laten betalen. Dat mochten zij doen in de gevallen dat zij werden uitgenodigd om een inleiding te houden.

Dat ontdekte NRC. De krant verhaalt onder meer van een verblijf van de hoogste ambtenaar van het ministerie, secretaris-generaal Leon van Halder, op kosten van automatiseringsbedrijf Unisys in het hotel Mas d’Artigny aan de Côte d’Azur.

Afgelopen week trad de top van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) terug vanwege de discussie die was ontstaan over de buitenlandse reizen die werden betaald door bedrijven waarop de NZa toezicht houdt of die zij opdrachten verstrekt. Minister Schippers zei in reactie daarop in de Tweede Kamer:

Ik ben verantwoordelijk voor de regels die bij VWS gelden. Bij VWS geldt de regel: als wij deelnemen aan een reis, betalen we zelf.

Eerder noemde de minister het een ‘gouden regel’ om zelf de rekeningen te betalen, “want dan zouden wij afhankelijk worden; dat moeten wij niet doen.” Ook zei ze dat het ministerie “sinds 2010” zelf de kosten voor bijeenkomsten met het bedrijfsleven draagt. Nu laat een woordvoerder van het ministerie aan NRC weten dat de betalingen door het bedrijfsleven zeker tot het najaar 2012 zijn doorgegaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)