45

Ook tweede formatie Griekenland mislukt

Geen akkoord tussen Syriza en de sociaal-democraten van Pasok

Pasok-leider Venizelos heeft vandaag bekend gemaakt dat zijn partij geen akkoord heeft weten te bereiken met formateur Alexis Tsipras van de linkse partij Syriza.

Tsipras was dinsdag als leider van de tweede partij van Griekenland begonnen aan zijn formatiepoging. Zijn Coalitie van Radicaal Links is de tweede partij van het land. Eerder mislukte de formatiepoging van de leider van de grootste partij, Antonis Samaras van de conservatieve Nieuwe Democratie. Zodra Tsipras zijn formatieopdracht teruggeeft, krijgt Venizelos de kans. Als ook hij niet slaagt, komen er nieuwe verkiezingen.

Oud-premier Samaras van de grootste partij Nieuwe Democratie had als eerste de opdracht gekregen, maar heeft die na één dag weer teruggegeven.

“We hebben al het mogelijke gedaan”, aldus Samaras, “Het was onmogelijk. Ik heb het mandaat teruggegeven.” De partij Nieuwe Democratie is voorstander van de drastische bezuinigingen, maar daarvoor is geen meerderheid in het parlement.

Samaras had zijn hoop gevestigd op een voortzetting van de huidige coalitie met de sociaal-democratische Pasok, aangevuld met één andere partij. Pasok wilde wel verder praten met Samaras, maar alleen op voorwaarde dat een van de andere linkse partijen deelnam. Die wilden echter niet meegaan in de bezuinigingseis, terwijl de nationalisten niet eens met Samaras wilden praten.

Nu is het dus aan Alexis Tsipras van Syriza. Die gaat proberen een coalitie te vormen die ‘de barbaarse maatregelen’ van het vorige kabinet gaat terugdraaien. De kans daarop lijkt klein, aangezien de partijen die elkaar vinden in hun afkeer van de strenge bezuinigingen verder weinig gemeen hebben. Nieuwe verkiezingen lijken dan ook waarschijnlijker dan het sluiten van een coalitieakkoord.

AD: ‘Ook links krijgt geen Griekse regering rond’
BNR: Samaras geeft formatie nu al op

France24: Initial attempts to form Greek coalition government fall flat

Geef een reactie

Laatste reacties (45)