Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook vaccin uit Oxford lijkt goed te werken

  •  
23-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ROTTERDAM-VACCINATIE-KINDEREN

© 2009-09-30 00:00:00 ROTTERDAM - Vierduizend kinderen worden woensdag in Ahoy Rotterdam ingeent. De GGD houdt eens per half jaar een vaccinatiedag, waarbij kinderen een prik krijgen tegen dift

Na Pfizer en Moderna heeft nu ook AstraZeneca voldoende gegevens om iets te zeggen over de werkzaamheid van het vaccin dat het farmaceutische bedrijf in samenwerking met wetenschappers van de universiteit van Oxford heeft ontwikkeld. Het Britse vaccin biedt tot nu toe ruim 70 procent bescherming, meldt The Guardian.
Volgens AstraZeneca kan dat percentage worden opgevoerd tot 90 procent door slim in te enten. Uit testen blijkt dat het vaccin een effectiviteit heeft van ongeveer 90 procent bij mensen die eerst een halve dosis krijgen en later een volledige dosis. Als mensen alleen een volledige dosis krijgen blijft de effectiviteit steken op 62 procent.
Dat er binnen een jaar zoveel goed werkende vaccins worden ontwikkeld, hoeft volgens epidemioloog Patricia Bruijning niet te verbazen. Vanwege de uitbraken van SARS in 2003 en MERS in 2012 was er al veel voorwerk verricht voor de ontwikkeling van een vaccin, legt zij uit in een zeer informatief draadje op Twitter.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.