Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook vervalsers zien niets in de euro

  •  
27-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euro_300.jpg
'Slechts 50.000 vervalste biljetten per maand'
Er zijn zo weinig valse eurobiljetten in omloop dat de gemiddelde burger 800 jaar moet leven om er één ooit in handen te krijgen. Dat stelt Michael Rauschenbach, hoofd van de antivervalsingsafdeling van Europol.
Er zijn in totaal 13,8 miljard biljetten in omloop. Maandelijks worden er 50.000 vervalsingen onderschept. Dat is evenveel als eind vorige eeuw aan ‘oud geld’ in twaalf EU-landen werd aangetroffen. Door de euro is het de valsgeld-criminlaiteit sterk teruggedrongen.
3467533195_f9cf6e089f
Op de vraag of gevonden vervalsingen goede of slechte kopieën van de euro zijn, reageert Rauschenbach terughoudend. Wel wil hij kwijt dat vervalsers zich meestal op één beveiligingskenmerk van een biljet richten. Daarom zijn nepeuro’s eigenlijk voor iedereen te herkennen. ‘Houd een biljet tegen het licht, voel eraan en kantel het’, is Rauschenbachs advies aan ongeruste consumenten. ‘En kijk altijd naar meer dan één veiligheidsteken.’

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.