4

Ook zelfstandige krijgt AOW na 42 jaar

Donner: werkgevers die na 30 jaar geen ander werk hebben voor zware beroepen, moeten personeel 140% compenseren

Ook zelfstandigen die 42 jaar hebben gewerkt, kunnen in de toekomst op hun 65ste AOW krijgen. Net als werknemers krijgen ze dan een uitkering die circa 13% lager zal liggen dan voor mensen die ‘gewoon’ tot hun 67e doorwerken.

Dat heeft minister Donner bekendgemaakt. In het algemeen geldt dat mensen die 42 jaar een zwaar beroep hebben gehad, ook in de toekomst met 65 jaar AOW krijgen. Zware beroepen moeten voldoen aan objectieve criteria, zo meldt NOS Nieuws. Zo moeten ze vaker dan andere beroepen tot arbeidsongeschiktheid leiden. Alleen fysieke belasting geldt overigens als zwaar.

Op de website van Sociale Zaken staat het als volgt verwoord:

Werknemers die dertig jaar een zwaar beroep uitoefenen, moeten van hun werkgevers een aanbod krijgen voor minder belastend werk. Doet de werkgever dat niet dan moet hij mogelijk maken dat de werknemer toch op zijn 65e kan stoppen door hem financieel te compenseren met 140 procent van het jaarsalaris. Zware beroepen zijn beroepen die – als je ze langer dan 30 jaar uitvoert – leiden tot (ernstige) fysieke slijtage die niet meer is terug te draaien.

De bepaling van wat precies een zwaar beroep is wordt nog een lange discussie, want werkgevers en werknemers worden geacht hier samen voorstellen over te doen. De minister heeft daarna het laatste woord. 

Geef een reactie

Laatste reacties (4)