15

Oorlog dreigt tussen Sudan en Zuid-Sudan

Sudanese gevechtsvliegtuigen bombardeerden grensgebied... Zuid-Sudanese president over bombardement: 'Dit is een oorlogsverklaring'

Er lijkt weer een oorlog te zijn uitgebroken tussen Sudan en Zuid-Sudan. Eerstgenoemde bombardeerde in de nacht van maandag op dinsdag het grensgebied van de twee landen. Volgens de president van Zuid-Sudan, Salva Kiir, heeft Sudan met de aanvallen de oorlog aan hen verklaard. Vorige week provoceerde Zuid-Sudan het noorden door de olievelden rond de stad Heglig te bezetten.

Sudan en Zuid-Sudan zijn nog geen jaar uit elkaar, maar nu al dreigt het fout te gaan. Sudan heeft de langste burgeroorlog van Afrika achter de rug. Vorig jaar mondde deze uit in een scheiding. De buurlanden ruziën al geruime tijd over de grensstreek, waar veel olie in de grond zit. Ze kunnen het niet eens worden over hoe de exacte grens loopt. De Sudanese president Omar Al-Bashir heeft aangekondigd de aanvallen door te zetten tot alle Zuid-Sudanese militairen uit het noorden verdreven zijn.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak de Sudanezen dit weekend toe:

Mijn boodschap aan u is eenvoudig: het hoeft niet zo te gaan. Conflict is niet onvermijdelijk. Jullie hebben nog steeds een keuze, jullie kunnen voorkomen dat jullie opnieuw in een oorlog worden gezogen die maar tot één ding leidt: meer lijden, meer vluchtelingen, meer doden en meer verloren dromen voor u en uw kinderen.

De aanvallen van maandagnacht lijken een reactie te zijn op de bezetting van de olievelden rond de stad Heglig vorige week, door Zuid-Sudan. Bij de aanvallen is een onbekend aantal mensen gewond geraakt. Er zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Zuid-Sudan heeft zich overigens vrijdag teruggetrokken uit het gebied.

Salva Kiir is momenteel op bezoek in China om investeringen in de olie-industrie te krijgen. Hij hoopt ook op diplomatieke steun van het Aziatische land te kunnen rekenen. Volgens The Financial Times wil Kiir dat China een pijpleiding financiert waarmee Zuid-Sudan zijn olie niet meer door Sudan hoeft te transporteren. Dat schrijft de Volkskrant. Volgens Kiir heeft Sudan hen de oorlog verklaard door het grensgebied te bombarderen.

VN-chef Ban Ki-moon heeft de bombardementen veroordeeld en heeft de partijen opgeroepen een diplomatieke oplossing te vinden.

France24: South Sudan says Khartoum has declared war with air strikes

cc-foto: United Nations

Geef een reactie

Laatste reacties (15)