Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oorlog in Jemen laait weer op

  •  
03-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
YEMEN-CONFLICT

© 2017-12-03 13:48:47 Smoke billows behind a building in the Yemeni capital Sanaa on December 3, 2017, during clashes between Huthi rebels and supporters of Yemeni ex-president Ali Abdullah Sal

Dit weekend is de hevige strijd in Jemen, die al zo’n twee jaar aan de gang is en al aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost, weer flink opgelaaid. De coalitie, die wordt geleid door Saoedi-Arabië voerde dit weekend weer bombardementen uit op doelen van Houthi-rebellen in de hoofdstad Sanaa. Het is vooralsnog onbekend hoeveel schade er is en hoeveel slachtoffers er bij de aanvallen zijn gevallen.
Aanhangers van oud-president Saleh werkten tot voor kort samen met de Houthi-rebellen tegen de Soedische coalitie. Er is echter druk ontstaan op de samenwerking omdat Houthi-rebellen Saleh ervan beschuldigen deals te sluiten met de Saoedi’s. De oud-president zou nu met de rebellen hebben gebroken, nadat hij een onverwachte handreiking naar de Saoedi’s deed. Als steun voor Saleh en zijn aanhangers zou de coalitie nu de bombardementen hebben uitgevoerd, waarna de Houthi-rebellen met tanks en mortieren hebben teruggeslagen.
De humanitaire toestand in het land is schrijnend. Honderden hulpverleners zijn er gestrand. De noodhulp ligt er nagenoeg stil terwijl de hongersnood er toeneemt. De internationale hulporganisaties proberen al hun mensen uit Sanaa terug te halen.
BNNVARA-presentatrice Floortje Dessing is op dit moment in Sanaa samen met een team van het Nederlandse Rode Kruis. Een teamlid meldt dat ze al anderhalve dag in een schuilkelder schuilen voor de gevechten. Dessing meldt zelf via Twitter:

Meer over:

jemen, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.