31

Oorlogskinderen

Terugkijken: Waarom wordt het belang van kinderen - in de drang zoveel mogelijk asielzoekers uit te zetten - uit het oog verloren? 

Woensdag zendt de VARA het eerste deel uit van Uitgezet, een documentairereeks waarin wordt onderzocht hoe het kan dat – in de drang zoveel mogelijk asielzoekers uit te zetten – het belang van kinderen uit het oog is verloren.

Get Adobe Flash
In de eerste aflevering zien we hoe de dromen van kinderen in rook opgaan als ze terugkeren naar landen met gewapende conflicten, zoals Irak en Afghanistan.

De VARA wil met de serie laten zien wat de gevolgen zijn van het hedendaagse Nederlandse uitzetbeleid voor deze ‘Nederlandse’ kinderen. Voor het eerst zijn cijfers bekendgemaakt over het aantal asielkinderen dat de laatste jaren gedwongen of zelfstandig Nederland is uitgezet:

Sinds 2007 hebben 2.665 kinderen het land moeten verlaten. 1.484 van hen (55,7%) zijn uitgezet in de bestuursperiode van minister Leers (CDA). Dat heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Justitie bekendgemaakt op verzoek van de makers van de VARA-documentaireserie ‘Uitgezet’. Die is vanaf 26 juni te zien op Nederland 2.

Opvallend is dat van deze groep 1.236 asielkinderen onder dwang zijn uitgezet. De overigen zijn zelfstandig vertrokken, dat wil zeggen onder begeleiding van het IOM (International Organization for Migration). Ze kregen een vliegticket en een geldbedrag mee.

2.316 kinderen (86,9%) zijn in gezinsverband uitgezet, van hen viel 42% (1.119 kinderen) in de groep van 0 tot 6 jaar. De groep kinderen die zich het moeilijkst aanpast aan repatriëring, de groep tussen 12 en 18 jaar, omvatte 877 kinderen (32,9%).

Trauma’s
Met veel van deze kinderen gaat het slecht in het land van herkomst.
“Wij houden geen rekening met de geestelijke gezondheid en de enorme stress waar deze kinderen onder lijden. Dat zou onderzocht moeten worden.” Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert over deze groep asielkinderen in ‘Uitgezet’.

Uitgezette asielkinderen worden door de Nederlandse overheid niet gemonitord en over hun psychische trauma’s is weinig bekend. In 2012 verscheen een rapport van UNICEF, getiteld ‘Silent Harm’. UNICEF onderzocht 300 kinderen die vanuit Duitsland naar Kosovo zijn gerepatrieerd. 70% van deze kinderen bleek hun school niet af te maken. De helft van hen is depressief en een kwart heeft suïcidale gedachten.

Dullaert:

Het is net alsof je Nederlandse kinderen naar Angola brengt of naar Afghanistan uitzet of naar Somalië. Uit internationaal onderzoek blijkt dat deze kinderen ongelofelijke aanpassingsproblemen hebben en zware trauma’s oplopen.

Uitgezet wordt uitgezonden op woensdag 26 juni en 3, 10 en 17 juli, om 21.10 bij de VARA op Nederland 2. Voor meer informatie: uitgezet.vara.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (31)