Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oorlogsmisdadiger Joegoslaviëtribunaal drinkt gif in rechtszaal, premier bevestigt dood

  •  
29-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
joegoslavietribunaal
Slobodan Praljak, de Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger die woensdag tijdens zijn hoger beroep voor het Joegoslaviëtribunaal waarschijnlijk gif in nam, is overleden. Dat heeft de premier van Kroatië bevestigd, nadat Kroatische media er al melding van maakten.
Praljak werd in 2013 al tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het tribunaal bevestigde woensdag in hoger beroep die straf, waarna hij riep: “Ik ben geen oorlogsmisdadiger en verzet mij hiertegen.” De 72-jarige man bracht vervolgens een klein glaasje naar zijn mond, sloeg de inhoud naar binnen en zei: “Ik heb net gif gedronken.” Praljak is door het tribunaal onder meer veroordeeld voor moord en verkrachting.
Het VN-tribunaal zou woensdag een definitieve uitspraak doen tegen het zestal. Onder hen de premier en vijf andere politieke en militaire kopstukken van het voormalige ministaatje Herceg-Bosna. Eerder opgelegde straffen varieerden van 10 tot 25 jaar cel, voor het met geweld verdrijven van moslims begin jaren 90.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.