133

‘Oorlogsvluchtelingen zijn welkom, de rest moeten we niet’

Uit Volkskrant-enquête blijkt dat er nauwelijks draagvlak is om meer vluchtelingen toe te laten ... Oorlog blijkt als reden acceptabel, extreme armoede niet

Ze worden nogal eens als gelukszoekers geframed door het deel van Nederland dat de asielzoekers liever ziet gaan dan komen. Vluchtelingen, op de vlucht voor oorlog of keiharde armoede, opzoek naar een houdbaar bestaan. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt nu dat er nauwelijks draagvlak is onder de Nederlandse bevolking om meer vluchtelingen toe te laten. We moeten ze niet.

Voor oorlogsvluchtelingen is wel wat meer begrip dan voor vluchtelingen die ‘slechts’ vanwege armoede opzoek zijn naar een betere leefomgeving. Een kwart van de ondervraagden vindt dat er minder oorlogsvluchtelingen het land in zouden mogen komen, terwijl 42 procent zelfs een hoger aantal wel acceptabel vindt. Wat betreft de economische vluchtelingen: 75 procent van de ondervraagden wil daar minder van. Saillant is overigens dat mannen strenger zijn dan vrouwen; 51 procent van hen wil een afname van asielverlening, tegenover 37 procent van de vrouwen. Ook zijn hoogopgeleiden coulanter dan lageropgeleiden.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff reageert in de krant op de uitkomsten van het onderzoek:

De uitkomsten van de enquête laten de complexiteit van het migratievraagstuk zien. Een aanzienlijk deel van de Nederlanders wil dat er minder vluchtelingen naar Nederland komen, maar oorlogsvluchtelingen zijn vaak welkom en een meerderheid spreekt zich uit voor de herverdeling van asielzoekers over Europa.

Volkskrant-journalist Janny Groen ging onlangs op pad naar Dordrecht. Ze schrijft in een reportage over de stad over de worstelingen die de inwoners hebben met de komst van meer asielzoekers. Zo zegt een 65-jarige inwoonster het ‘moeilijk’ te vinden. “Ik vind het zo erg. Toch, het zijn allemaal moslims. Als die de overhand krijgen, moet ik straks ook een hoofddoek om.” 

In de tussentijd wordt het aantal opvangplekken in azc’s steeds schaarser. Tegelijkertijd blijven toch zo’n 750 tot 1000 bedden vaak onbeslapen, omdat asielzoekers met een verblijfsvergunning, in afwachting van een woning, liever bij familie of vrienden slapen dan in een azc. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, COA, wil die bedden daarom gaan gebruiken voor nieuwe asielzoekers; de vluchtelingen met een verblijfsvergunning mogen dan zelf onderdak zoeken buiten een asielzoekerscentrum. Wel moeten zij zich nog wekelijks melden. Dat schrijft NOS.

Update 21.30

Het aantal vluchtelingen dat Europa in totaal opneemt, valt wel mee. Bijna dagelijks lezen we over hoe we worden overspoeld door vluchtelingen uit Syrië, en wordt benadrukt dat opvang in de eigen regio de voorkeur geniet. We willen ze wel helpen, maar het is beter als ze toch daar blijven.

Wat blijkt? De meeste vluchtelingen blijven ook in de eigen regio. Hoogleraar migratiestudies Hein de Haas zegt in de Groene Amsterdammer:

We hebben allesbehalve te maken met een oncontroleerbare massabeweging van arme en wanhopige mensen uit Afrika en het Midden-Oosten naar Europa.

Maar liefst negentig procent wordt in de eigen regio opgevangen, maar een klein deel in Europa.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (133)