Laatste update 20:09
6

Oorspronkelijk bewoners winnen strijd om land in Ecuador

In een tijd waarin de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zweert bij het exploiteren van elke centimeter regenwoud, hebben de oorspronkelijke bewoners van het gebied het steeds moeilijker. Daarom is de overwinning van de Waorani, die wonen in het westelijk deel van het Amazonegebied, op drie Ecuadoriaanse overheidsinstanties zeer belangrijk. Al jaren wordt hun leefgebied kleiner omdat bedrijven de regio afstruinen op zoek naar natuurlijke grondstoffen als hout en olie.

Rechters in Ecuador hebben nu besloten dat de Waorani onrecht is aangedaan en dat per direct alle mogelijkheden om het gebied te verkopen voor het winnen van olie moet stoppen. Nemonte Nenquimo, een van de eisers en vertegenwoordiger van belangenorganisatie CONCONAWEP: “De belangen van de overheid in olie is niet meer waard dan onze rechten, onze bossen, onze levens.”

Het vonnis is gebaseerd op getuigenissen van betrokkenen, waaruit blijkt dat de Ecuadoriaanse overheid bij gesprekken met verschillende groepen bewoners van het regenwoud vooral olie-exploitatie in de regio promootte en niet wees op de mogelijk milieuschade. Daarnaast vond de rechtbank het belangrijk dat voorbij was gegaan aan het grondrecht van zelfbeschikking. Het is de tweede keer dat in Ecuador een rechtszaak, aangespannen door oorspronkelijke bewoners, wordt gewonnen op dezelfde drie overheidsorganisaties. Ook toen ging het om olieconcessies die werden teruggedraaid nadat de overheid zich niet aan de regels had gehouden.

Cc-foto: Beto0albo

Geef een reactie

Laatste reacties (6)