21

Lucht in Nederlandse steden te vies om in te werken

Op basis van een vergelijking die Milieudefensie maakte kan worden geconcludeerd dat de luchtkwaliteit in veel Nederlandse steden zo slecht is dat er eigenlijk niet in de buitenlucht gewerkt zou mogen worden. De concentratie aan schadelijke roetdeeltjes waar een werknemer in Nederland aan mag worden blootgesteld is wettelijk vastgesteld op maximaal 1 microgram per kubieke meter lucht. Dit cijfer wordt op veel plekken overschreden en langs drukke wegen ligt het regelmatig zelfs twee keer zo hoog.

“Wat op de werkplek dus ontoelaatbaar is en in principe verboden zou moeten zijn volgens de Gezondheidsraad, is de dagelijkse praktijk in onze buitenlucht” zegt Anne Knol van Milieudefensie over de kwestie. “De lucht in onze steden is zo ongezond, dat je er niet eens in zou mogen werken. Dat is natuurlijk volslagen idioot. We moeten in die lucht niet alleen werken, maar ook opgroeien, spelen, fietsen en oud worden. De politiek moet ons veel beter beschermen, want we kunnen niet kiezen welke lucht we inademen.”

In 2016 startte Milieudefensie een rechtszaak om van de Nederlandse staat te eisen luchtvervuiling tegen te gaan. Op 7 mei doet het Gerechtshof in Den Haag een uitspraak in het Hoger Beroep van deze Zaak. Milieudefensie wil dat de uitstoot van verkeer, industrie, landbouw, houtrook en scheepvaart aangepakt gaat worden. Op de website van het Longfonds kan iedereen nagaan hoe de luchtkwaliteit is in zijn of haar omgeving.

Cc-foto: mr_sweetis

Geef een reactie

Laatste reacties (21)