19

Oorzaak bijensterfte gevonden

Opvallende samenloop van factoren ontdekt

Bijen sterven bij bosjes. Maar hoe dat precies komt, bleef lange tijd onduidelijk. Tot nu. In een recent verschenen editie van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift ‘Science’, stelt een team van onderzoekers dat een combinatie van moderne spanningen het zoemende insect fataal is.

Dat schrijft Trouw. Tot nu toe werd fel gediscussieerd of de bijen sterven door de varroamijt, door het gebruik van landbouwgif zoals de neonicotinoïden of door de afname van voedsel voor de bijen doordat bloeiende bloemenvelden worden vervangen door boerderijen die slechts enkele gewassen verbouwen. Nu blijkt het te gaan om een combinatie van die factoren, die elkaar vaak op onverwachte manieren beïnvloeden.

Bestrijdingsmiddelen maken de bijen vatbaarder voor parasieten als de varroamijt. En door een slechte voeding bezwijken de insecten weer eerder onder de virussen die de varroamijten verspreiden. Professor in de biologie Dave Goulson:

Het is makkelijk om één component te bestuderen in het lab of het veld. Maar we hebben nog nooit geprobeerd om uit te zoeken hoe de interactie tussen de verschillende invloedsfactoren werkt. Als je er van uitgaat dat er één enkele oorzaak is, dan is het moeilijk om iets te ondernemen voordat je weet wat dat is. Maar als je erkent dat het om een heleboel dingen gaat -ziekte, gebrek aan voedsel, pesticiden- dan heeft het zin om elk van die dingen aan te pakken.

CC foto: Autan

Geef een reactie

Laatste reacties (19)