Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slag om Aleppo is gestreden

  •  
13-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
LEBANON SYRIA ALEPPO UNREST

© 2016-12-13 16:12:09 epa05674141 An activist holds a placard during a protest in solidarity with civilians in Aleppo at downtown Beirut, Lebanon, 13 December 2016. Activists gathered to show s

Update onderaan
In Oost-Aleppo zou de Syrische regering en rebellengroepen een akkoord hebben gesloten over een staakt-het-vuren. Dat hebben rebellengroepen rond 18.00 uur gemeld. Ook de Russische ambassadeur bij de VN heeft het bevestigd. Het staakt-het-vuren moet burgers en strijders in het laatste stukje rebellengebied de ruimte geven om een veilig heenkomen te zoeken.
In Oost-Aleppo zijn volgens Rupert Colville van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties de afgelopen dagen zeker 82 burgers geëxecuteerd, onder hen ook vrouwen en kinderen. Het regeringsleger van Assad zou in vier wijken in Oost-Aleppo woningen binnen zijn getreden om daar burgers dood te schieten. De VN vreest voor het leven van iedereen die nog ‘in die helse hoek van belegerd Oost-Aleppo verblijft’, aldus Colville.
Volgens cijfers van Unicef zitten meer dan 100 kinderen vast in een gebouw dat onder vuur ligt. De kinderen kunnen er niet weg. Volgens het Rode Kruis zouden duizenden mensen geen kant meer op kunnen.
In de tussentijd worden berichten van bewoners van Oost-Aleppo en masse via sociale media gedeeld. Berichten waarin bewoners de wereld vragen niet te vergeten wat er in Aleppo gebeurt.
23.00
De slag om Aleppo is gestreden. Het staakt-het-vuren geeft de rebellen de mogelijkheid om de stad te verlaten. Rebellen zeggen dat ze woensdag bij zonsopgang met hun uittocht zullen beginnen. Overeengekomen is dat ze hun lichte wapens mogen meenemen. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk naar Idlib trekken, dat nog in handen is van rebellengroepen.
Burgers kunnen vermoedelijk vertrekken als ze willen, maar hoeven niet weg.
Rusland bemiddelt tussen de Syrische regering en de rebellen. Volgens Russische militairen zouden er geen mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden. Ze weerspreken het verwijt van de VN dat er ten minste 82 burgers zouden zijn geëxecuteerd. De VS geven de Russen de schuld van de mensenrechtenschendingen die de VN zegt te hebben waargenomen, ook stellen ze de Syrische regering verantwoordelijk.

Meer over:

syrië, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.