28

‘Oost-Ghouta bestookt met chemische wapens door Syrische leger’

Het Syrische regime van president Assad heeft een aanval met chemische wapens uitgevoerd op Douma, het laatste rebellenbolwerk in Oost-Ghouta. Dat zeggen verschillende hulporganisaties, waaronder de Syrian American Medical Society (SAMS). De Amerikaanse overheid laat weten bezorgd te zijn over de berichten, de Syrische regering en ook de Russen ontkennen stellig.

Volgens SAMS werd onder meer een ziekenhuis in Douma bestookt met chloorgas. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen. Op sociale media verschijnen beelden uit het gebad waarop de slachtoffers te zien zijn. Ook de reddingsorganisatie Syria Civil Defence, ook wel bekend als de Witte Helmen, melden dat een helikopter een vatbom met sarin heeft afgeworpen boven het gebied. Pro-oppositie-organisatie Ghouta Media Center maakt melden van ruim 75 doden als gevolg van verstikking.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt in een verklaring van ‘zorgelijke berichten’ over opnieuw een aanval met chemische wapens van de Syrische regering. ‘Deze berichten, wanneer bevestigd, zijn verschrikkelijk en vragen om een onmiddellijk antwoord van de internationale gemeenschap,’ zo luidt de verklaring, waarin ook wordt gerefereerd aan Khan Sheikhoun, dat Assad een jaar geleden ook al met chemische wapens bombardeerde. Daarbij kwamen toen zo’n honderd mensen om het leven.

De Syrische regering ontkent de berichten. Volgens zijn het valse berichten afkomstig van de rebellen in een poging de opmars van het Syrische leger te stuiten. Afgelopen vrijdag verbrak het Syrische leger, met steun van Rusland, een wapenstilstand en opende een nieuw offensief op Douma. Volgens de Amerikanen zijn de Russen medeverantwoordelijk voor ‘deze meedogenloze aanvallen, het treffen van burgers en het verstikken van Syriës meest kwetsbare gemeenschappen met chemische wapens’.

Bronnen: The Guardian, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (28)