124

Oostenrijk dreigt grens te sluiten

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (31) dreigt de zuidgrens van het land te sluiten als Duitsland over gaat tot maatregelen om ongewenste asielzoekers terug te sturen. Dat meldt de NOS:

In een verklaring schrijft de Oostenrijkse bondskanselier Kurz dat Oostenrijk in dat geval maatregelen moet nemen om “onze zuidelijke grens te beschermen”. Veel illegale migranten die Duitsland binnenkomen, zijn via Italië en Oostenrijk gereisd.

Angela Merkel en de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst See­hofer hadden maandag een regeringscrisis afgewend over het terugsturen van asielzoekers die via Oostenrijk binnenkomen. De Volkskrant schrijft over het Duitse compromis

Onderdeel van de deal is een ‘nieuw ­regime’ aan de Duits-Oostenrijkse grens met het doel elders in Europa geregistreerde asielzoekers niet zomaar Duitsland binnen te laten reizen. Hoe dat grensregime er in detail uitziet, is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat Merkel de CSU tegemoetkomt met het verhinderen van wat officieel ‘secondaire migratie’ heet, de doorreis van migranten binnen de EU. Hierover zullen afspraken worden gemaakt met de Oostenrijkse regering. Deze mensen zullen niet aan de grens worden weggestuurd, zoals Seehofer aanvankelijk wilde, maar worden geplaatst in centrale opvangcentra in de buurt van de grens, voor asielzoekers die elders in Europa geregistreerd staan.

De Duitse overeenkomst, die als een overwinning voor Merkel wordt gezien, moet voorkomen dat het via het Schengen-verdrag geregelde vrije verkeer de nek om wordt gedraaid door grenzen te sluiten. Populisten zijn er al langer op uit dit wezen van de Europese Unie te torpederen. De christendemocraat Kurz geeft leiding aan een coalitie met populisten.

cc-foto: EVP

Geef een reactie

Laatste reacties (124)