Laatste update 14:11
34

Oostenrijk: EU moet vluchtelingen al in Afrika tegenhouden

De Europese grenspolitie Frontex moet zijn werkterrein uitbreiden naar Afrika, ter plekke de strijd aangaan met mensensmokkelaars en voorkomen dat Afrikaanse vluchtelingen überhaupt de oversteek wagen. Dat stelt de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz in een interview met de Duitse krant Die Welt. Volgens Kurz moet de grenswacht een duidelijk politiek mandaat krijgen om – met toestemming van de lokale regering – in derde landen waar mensensmokkelaars actief zijn te opereren.

Oostenrijk, dat geregeerd wordt door de conservatieve ÖVP van Kurz samen met de uiterst rechtse FPÖ, neemt in juli het voorzitterschap van de EU over van Bulgarije. Verwacht wordt dat Kurz dan gaat lobbyen voor steun voor zijn plannen bij andere EU-landen.

De Europese Commissie kondigde eerder deze week al aan dat het budget voor grensbewaking wordt verhoogd van ruim 12 naar liefst 33 miljard euro. In 2027 zou de dienst 10.000 medewerkers moeten hebben ten opzichte van de 1000 die er nu werkzaam zijn. Kurz is van mening dat de plannen van de Commissie niet snel en niet ver genoeg gaan.

Cc-foto: UNIS Vienna

Geef een reactie

Laatste reacties (34)