Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oostenrijk stelt huwelijk eindelijk open voor homostellen

  •  
05-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
21548458509_ead14af38e_k
Hoera! Ook in Oostenrijk beseft men nu eindelijk dat liefde liefde is. Vanaf 2019 mogen ook stellen van gelijke sekse met elkaar trouwen. Dinsdag heeft het Constitutioneel Hof een streep gehaald door wetgeving die dat huwelijk tot nu toe in de weg stond.
Sinds 2009 mogen homostellen in Oostenrijk alleen een geregistreerd partnerschap aangaan. Twee vrouwen eisten dat het hof zich over de wet boog omdat deze wellicht discriminerend zou kunnen zijn. Het hof komt nu tot de conclusie dat het onderscheid tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk niet gehandhaafd kan worden zonder – inderdaad – homostellen te discrimineren.
Saillant is dat het hof de uitspraak doet, terwijl de politieke partijen ÖVP en de extreemrechtse FPÖ midden in de coalitiebesprekingen verwikkeld zijn om een nieuwe regering te vormen. Beide partijen zijn tegen het openstellen van het huwelijk.
cc-foto: Radek Oliwa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.