Laatste update 18:05
130

Oostenrijk sluit moskeeën en zet Turkse imams uit

De Oostenrijkse regering, bestaande uit de conservatieve ÖVP en de extreemrechtse FPÖ, gaat zeven moskeeën sluiten. Over de reden zei bondskanselier Sebastian Kurz slechts dat er voor ‘parallelle maatschappijen, politieke islam en radicalisering geen ruimte is in ons land.’ Een van de moskeeën zou bezocht worden door extreemrechtse, Turks-Oostenrijkse Grijze Wolven. De anderen waren van de salafistische Arabische Geloofsgemeenschap.

Daarnaast gaat Kurz veertig imams uitzetten die op de loonlijst van Turkije staan. Diyanet, het Turkse presidium voor godsdienstzaken, kent een uitgebreid netwerk van moskeeën in Europa. Europees-Turkse aanhangers van de (seculiere) partij CHP verwijten Erdogan vaak die infrastructuur te misbruiken voor politieke doeleinden. Of de Oostenrijkse regering dit ook vindt is onduidelijk: een reden voor de sluiting is niet gegeven.

De Turkse president Erdogan heeft zijn gebruikelijke verontwaardigingsmoment in ieder geval wel weer te pakken door de Oostenrijkse beslissing. In de aanloop naar de Turkse presidentsverkiezingen, 24 juni aanstaande, liet hij weten dat de maatregelen het gevolg zijn van ‘een anti-islamitische, racistische en populistische golf in Oostenrijk.’

Om naar eigen zeggen de integratie van de ongeveer 600.000 Oostenrijkse moslims te verbeteren, voerde de Oostenrijkse regering in 2015 de zogenaamde islamwet in, waarmee de regel dat imams in Oostenrijk moeten zijn opgeleid en Duits praten van kracht werd. De ÖVP, de conservatieve partij van Kurz, regeert inmiddels samen met de extreemrechtse FPÖ, de partij die eerder onder Jörg Haider in een kabinet zat. Haider, zoon van oud-NSDAP’ers, was openlijk over zijn bewondering voor de nazi’s. Hij prees oud-Waffen SS’ers en hij ontkende de holocaust.

Geef een reactie

Laatste reacties (130)