Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oostenrijk verdeeld, helft kiest toch extreem-rechtse Hofer als president

  •  
22-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
norbert
De eerste prognoses van de verkiezingen in Oostenrijk zijn binnen en het lijkt erop dat Norbert Hofer van de extreem-rechtse Vrijheidspartij (FNÖ) gewonnen heeft. De populist haalde net op het nippertje een 50.1 procent van de stemmen binnen. Zijn tegenstander van de Groenen Alexander Van der Bellen haalde 49,9 procent.
De foutmarge is ongeveer 1.6 procent en kan dus nog verschil maken. Daarbij komen er maandag pas nog schriftelijke stemmen binnen van 700.000 tot 800.000 Oostenrijkers. Dat is ongeveer 10 procent van de stemgerechtigden.
De FPÖ is een populistische xenofobische partij die anti-immigratie is. Christian Rainer, hoofdredacteur van het Oostenrijkse weekblad Profil zei het volgende in Buitenhof:
"Er wordt vaak gezegd dat er in Oostenrijk veel fascisten zijn, maar slechts 5 procent van de stemmers op Hofer zijn zelf rechtsextremistisch. Maar de achterliggende ideologie (van de FPÖ, red.) is gevaarlijk en vreemd. En de partijleider – Hofer is niet de partijleider – de opvolger van Jörg Haider, dat is Christian Strache, die heeft zijn jeugd doorgebracht tussen de neo-nazi’s die allerlei vreemde spelletjes speelden. Dus hij heeft wel een dubieuze en extreemrechtse achtergrond."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.