Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechtse Oostenrijkers vallen over Duitse swastikaschnitzel

  •  
28-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
13062059_10153466759975986_313661418634034480_n
Duitse satire valt niet alleen slecht in Turkije. Een Oostenrijkse rechtenstudent en aanhanger van de extreemrechtse FPÖ heeft een aanklacht ingediend tegen de Duitse omroep ZDF wegens belediging van zijn gedroomde FPÖ-presidentskandidaten. De aanleiding? Een swastikaschnitzel.
Het verrassende succes van Norbert Hofer (FPÖ) in de race om het Oostenrijkse presidentschap, was reden voor het satirische praatprogramma  Heute Show om op Facebook te reageren met een schnitzel in de vorm van een hakenkruis. Ter verduidelijking stond bij de afbeelding te lezen:
"Oostenrijkers stemmen zoals ze hun schnitzel kiezen: zo plat mogelijk en mooi bruin."
Student Emanuel Falch kon er niet om lachen. Volgens hem was de afbeelding ‘respectloos’ en ‘een duidelijke belediging van de federale presidentskandidaten van de FPÖ’. Daarmee heeft de ZDF volgens Falch in strijd met het Duitse wetsartikel gehandeld dat belediging van vertegenwoordigers van buitenlandse staten strafbaar stelt. De afbeelding van Heute Show is volgens Falch vergelijkbaar met het gedicht van Jan Böhmermann over de Turkse president Erdogan.
Of het ook in het geval van Heute Show tot een rechtszaak komt valt te betwijfelen. Volgens een perswoordvoerder van de FPÖ is de partij bijzonder ontstemd over de swastikaschnitzel en dat ook de FPÖ zelf een aanklacht overweegt in te dienen. Dat lijkt echter een kansloze missie aangezien geen van de extreemrechtse FPÖ-politici door Heute Show  rechtstreeks werd aangesproken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.