15

Oostenrijkse conservatieven eisen verbod extreemrechtse Identitären

De centrum-rechtse ÖVP eist dat de extreemrechtse Identitären Bewegung verboden wordt verklaard. Voor de partij is dat zelfs een breekpunt bij komende coalitienonderhandelingen na de verkiezingen die eind september gehouden worden. De groepering kreeg in Nederland onder meer bekendheid doordat Thierry Baudet in verkiezingstijd een misleidende video van de Identitären gebruikte als racistisch propagandamiddel. De nep-beelden werden onder meer uitgezonden tijdens het veelbekeken debat met Mark Rutte bij Pauw.

In Oostenrijk raakte de IBÖ eerder dit jaar in opspraak omdat de leider geld ontving en mailde met de massamoordenaar die in Nieuw-Zeeland een aanslag pleegde op moskeeën waarbij 51 burgers om het leven kwamen. De ÖVP leidt in de peilingen en wil zich duidelijk distantiëren van haar voormalige coalitiepartner, de uiterst rechtse FPÖ. Een prominent lid van de FPÖ heeft verklaard niets voor een dergelijk verbod te voelen. Verwacht wordt dat de twee partijen opnieuw een regering zullen gaan vormen.

De coalitie spatte eerder dit jaar uiteen nadat er een undercover video opdook waarin te zien was FPÖ-leider Heinz-Christian Strache Russische bedrijven overheidsopdrachten wilde gunnen in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. Vorige week is huiszoeking gedaan bij de partijleider in verband met een ander corruptieschandaal.

De Identitären Bewegung is ook in Nederland actief als splintergroepering.

cc-foto: Ataraxis1492

Geef een reactie

Laatste reacties (15)