11

Oostenrijkse minuut stilte voor vluchtelingen is hit op iTunes

Spontane actie tegen mensonterende omstandigheden

De Oostenrijkse kunstenaar Raoul Haspel maakte voor iTunes een track die bestaat uit een minuut stilte om zo te protesteren tegen de behandeling van vluchtelingen. De actie slaat enorm aan, de Schweigeminute is al een hit voordat het nummer officieel is uitgebracht.

Volgens de kunstenaar laat het nummer zien dat er geen woorden zijn voor de situatie waarbij zowel Oostenrijk als de rest van de Europese Unie tekort schieten. Vluchtelingen, waaronder kinderen, leven in het Traiskirchen vluchtelingenkamp te zuiden van Wenen onder ermbarmelijke omstandigheden. De VN heeft de opvang, of wat daar voor door moet gaan, scherp bekritiseerd. Het kamp is bedoeld voor 1800 mensen maar er verblijven er inmiddels 4000. Bijna eenderde van hen heeft geen bed en kinderen moeten in de open lucht overnachten.

De minuut stilte wordt op 21 augustus uitgebracht maar staat door de reserveringen nu al op nummer 1 in de Oostenrijkse iTunes Chart. De volledige opbrengst van de track die 99 cent kost gaat naar de vluchtelingen, bezweert de maker. Het nummer wordt ook hoog gewaardeerd, met 4,5 ster.

Video: reportage van de Duitse publieke omroep over het kamp, 9 augustus

Geef een reactie

Laatste reacties (11)