Laatste update 12:10
18

Oostenrijkse omroep klaagt vicekanselier aan wegens nepnieuws beschuldiging

De Oostenrijkse publieke omroep ORF klaagt vicekanselier Heinz-Christian Strache van de extreem-rechtse partij FPÖ aan, nadat deze een nieuwspresentator van de omroep op Facebook beschuldigde van het brengen van nepnieuws.  Strache zegt op Facebook over de omroep:

“Het beste nepnieuws, leugens en propaganda, voor pseudocultuur. Zowel lokaal als internationaal. Er is een plaats waar leugens nieuws worden en dat is de ORF”.

ORF wordt al langer door de vicekanselier beschuldigd, die de omroep een ‘spreekbuis voor linkse partijen’ noemt. Ook dreigt hij met het stopzetten van de overheidsfinanciering als de omroep geen ‘objectiever nieuws’ brengt. Dit is niet veranderd sinds de FPÖ met de christendemocraten van ÖVP in de regering zit.

In een korte verklaring licht omroepdirecteur Alexander Wrabetz toe dat de beschuldigingen van Strache de reputatie van de omroep en zijn journalisten schaden en de maat vol is.

Armin Wolf, de beschuldigde nieuwslezer, spant ook op persoonlijke titel een zaak aan tegen de vicekanselier. Hij is naar eigen zeggen in zijn 32-jarige loopbaan als journalist nog niet eerder door een politicus beschuldigd  van leugens.

De vicekanselier probeerde zich nog te redden door ‘Statire!’ onder het bericht te plaatsen, maar een Oostenrijkse rechtbank heeft de aanklacht al voldoende gegrond bevonden om tot vervolging over te gaan. De Oostenrijkse president Alexander van der Bellen heeft de beschuldigingen van Strache veroordeeld.

ORF wil ook juridische stappen ondernemen tegen Facebook. Het bedrijf weigerde het bericht van Strache na verzoek van de omroep te verwijderen.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)