31

Op de valreep: 500 handtekeningen voor Marine Le Pen

Extreem-rechtse leider Front National kan nu meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen

Even leek het erop dat ze het niet zou halen, maar Marine Le Pen zegt alle 500 handtekeningen die nodig zijn om zich kandidaat te stellen voor de Franse presidentsverkiezingen bij elkaar te hebben. Dit maakte ze dinsdag bekend. Le Pen had nog tot vrijdag om de handtekeningen te verzamelen.

De Constitutionele Raad moet het aantal handtekeningen nog controleren en bevestigen. Le Pen weigert aan te geven hoe groot de ‘veiligheidsmarge’ is die ze heeft ingecalculeerd. Vanwege de partijstandpunten is het voor Le Pen moeilijk gebleken sympathisanten te vinden onder volksvertegenwoordigers of representanten van de overheid die haar kandidatuur openlijk willen onderschrijven.

Le Pen gaat er vanuit zichzelf voor vier uur vanmiddag officieel kandidaat te kunnen stellen voor de presidentsverkiezingen.

De eventuele deelname van Le Pen zorgde er eerder al voor dat de huidige president Nicolas Sarkozy steeds meer extreem-rechtse taal bezigde. Lees daarover meer op Joop: Frankrijk kijkt naar links, Sarkozy naar extreem-rechts. Of Sarkozy echt te vrezen heeft voor Le Pen moet nog blijken. Momenteel loopt hij voorop in de peilingen voor de eerste verkiezingsronde. Hij zou in de tweede nog wel kunnen verliezen van de socialistische François Hollande.

The Huffington Post: Marine Le Pen: le FN aurait ses 500 signatures

cc-foto: Ernest Morales

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (31)