12

Op driewieler achter bus aan om rolstoelen vast te zetten

Vrijwillige chauffeurs kunnen of willen verantwoordelijkheid niet dragen, dus komen er servicestewards

Het klinkt als absurdistisch theater: een verstandelijk gehandicapte die op een elektrische driewieler achter de buurtbus aan rijdt om rolstoelen vast te maken en weer los te maken. Toch is dit de oplossing die vervoerder Breng heeft bedacht voor rolstoelers in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. De chauffeurs, allemaal vrijwilligers, willen of kunnen de verantwoordelijkheid voor het vast zetten niet dragen, meldt Omroep Gelderland.

Servicestewards met een verstandelijke beperking gaan mensen met een rolstoel de buurtbus in helpen, zo is op de website van Omroep Gelderland te lezen. De buurtbussen van Breng zijn geschikt voor rolstoelen, maar de vrijwillige buschauffeurs zijn vaak gepensioneerden en fysiek soms niet in staat om de rolstoelen goed vast te zetten.

Mensen met een rolstoel die van de buurtbus gebruik willen maken moeten hun reisplannen van tevoren bij Breng melden. Dan komt er tegelijk met de bus een steward op een elektrische driewieler naar de halte waar de klant wil opstappen. Op de plaats van bestemming staat een andere steward klaar om te helpen. Het kan ook zijn dat de steward op de elektrische driewieler achter de bus aan rijdt om bij aankomst de rolstoeler uit de bus te helpen, aldus Omroep Gelderland.

Op Twitter werd met ongeloof op het plan gereageerd:

Roelof Veenbaas, die onder meer onderzoek doet naar de veiligheid van het vervoer van mensen met een handicap, schreef in een reactie op de plannen van Breng dat de verantwoordelijkheid wettelijk uiteindelijk toch bij de chauffeurs ligt.

Omroep Gelderland: Gehandicapten helpen rolstoelers de buurtbus in

Geef een reactie

Laatste reacties (12)