18

Rechter: 240 uur werkstraf voor op het hoofd staan van aspirant Vindicat-lid

De rechter heeft het vindicat-lid dat op het hoofd is gaan staan van een aspirant lid bij de inauguratie, een straf opgelegd van 240 uur werkstraf en 31 dagen cel, waarvan dertig voorwaardelijk. Tijdens een ontgroening in 2016 ging Wouter B op het hoofd staan van een aspirant-lid, die daar vervolgens hersenoedeem aan overhield.

De werkstraf valt hoger uit dan het OM had geëist, de celstraf lager. Het OM eiste 180 uur taakstraf en 91 dagen cel, waarvan 90 voorwaardelijk, voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Ook moet B. ruim 5.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Bij de ontgroening van Rogier moest het aspirant-lid vanwege ‘bijdehand gedrag’ verschijnen voor de zogenoemde Commissie tot Overdracht Corps Kennis (COCK) van Vindicat. Wouter B. gedroeg zich volgens de andere leden hierbij zeer agressief. In de kelder dwong hij Rogier om met zijn rechterwang op de grond te liggen, waarna hij op zijn hoofd ging staan. Volgens de rechter heeft B. zijn slachtoffer hierbij niet opzettelijk verwond, maar heeft hij wel bewust het risico aanvaard dat dit kon gebeuren.

Nadat het incident in het nieuws kwam besloot Vindicat aangifte te doen tegen Wouter B. Rogier was aanvankelijk terughoudend, maar besloot daarna toch ook aangifte te doen. Wouter B. volhardt nog steeds onschuldig te zijn. Hij zegt dat hij zijn hak de hele tijd op de grond heeft gehouden; hij stond dus niet met volle kracht op het hoofd van Rogier. Bovendien, zo zegt hij, was zijn ‘agressie’ toneelspel.

NRC: 240 uur taakstraf voor Vindicat-lid dat op hoofd aspirant ging staan

Groningse elitestudenten Vindicat verdoezelen zware mishandeling

 

Geef een reactie

Laatste reacties (18)