22

Op twee na hoogste functionaris Vaticaan veroordeeld voor misbruik

De nummer drie van het Vaticaan, de Australische kardinaal George Pell, is door een rechtbank in Melbourne schuldig bevonden aan het misbruiken van kinderen. Daarmee is hij de hoogste functionaris binnen de Rooms-Katholieke Kerk die is veroordeeld voor een dergelijk vergrijp. De 77-jarige Pell gedroeg zich seksueel agressief en werd daarnaast schuldig geacht in vier andere zedenmisdrijven tegen twee jongens uit een zangkoor. Op het moment van de gebeurtenissen waren zij jonger dan 13 jaar.

Op 11 december werd Pell tijdens een nieuw proces (eerder kon de jury niet tot een beslissing komen) schuldig verklaard. Bizar genoeg verbood de rechtbank van Melbourne bij die gelegenheid media te schrijven over de zaak. Dit om de jury niet te beïnvoeden omdat er nog een ander proces aan zat te komen waarin Pell voor de rechter moest verschijnen. Omdat het Openbaar Ministerie in Australië besloot af te zien van een tweede reeks vervolgingen, mocht de media toch publiceren.

Hoe lang Pell nog hoofd blijft van het Secretariaat voor de Economie van de Romeinse Curie is onduidelijk. Hiërarchisch gezien maakt die positie hem tot de nummer drie van het Vaticaan. Hij heeft zijn functies tijdelijk neergelegd om zich te kunnen verdedigen. Inmiddels is hem wel zijn positie als naaste adviseur van de paus ontnomen.

Cc-foto: Guiseppe Milo

Geef een reactie

Laatste reacties (22)