13

Op vakantie en toch doorwerken wordt steeds normaler

Eén op de tien is zelfs dagelijks online voor het werk

Hoewel vakantie vaak bedoeld is om even op te laden van het jaar, de boel even lekker de boel te laten om daarna weer fris en fruitig aan een nieuw werkjaar te beginnen, blijven steeds meer werknemers in de vakantie doorwerken. Niet zozeer op het werkadres, maar juist ook op het vakantieadres. Dat meldt NOS op basis van een onderzoek van bureau Multiscope.

Inmiddels werkt bijna een derde van de werkende Nederlanders ook in de vakantie. Negen procent daarvan zegt zelfs dagelijks online te zijn voor het werk, twintig procent zet een aantal keer per vakantie de laptop aan. Dankzij draadloos internet, dat vrijwel overal beschikbaar is, kan een groeiende groep het niet laten om toch nog even íets te doen.

Volgens professor Taris, van de Universiteit Utrecht, kan werken in de vakantie veel stress opleveren, alhoewel positief nieuws over bijvoorbeeld een nieuwe klant geen kwaad kan. Belangrijk is wel dat de werknemer er zelf voor kiest om te werken, een baas die belt of mailt zorgt juist voor stress. Taris: “Alleen werkverslaafden vinden dat leuk. Maar dat is niet voor niets een ongezonde verslaving.”

Dat het ook op de camping in Frankrijk mogelijk is om te werken, is niet voor iedereen een zegen. Zo zeggen vier op de tien werkenden het lastig te vinden om zich af te sluiten van het werk. Zes op de tien vinden het zelfs vervelend dat de mogelijk tot werken tijdens vakanties er überhaupt is.

In Duitsland riep de minister van Arbeid van de Duitse deelstaat Noord-Rijn-Westfalen, Guntram Schneider werkgevers onlangs nog op hun werknemers in hun vrije tijd met rust te laten. Schneider wil dat de bereikbaarheid van personeel in de vrije tijd wettelijk wordt bepaald, om zo stress te voorkomen.

NOS: Lekker doorwerken op vakantie?

cc-foto: Twaalfdozijn

Geef een reactie

Laatste reacties (13)