Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Op vakantie naar Abu Dhabi? Pas op met wat je op Facebook zet

  •  
15-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
abudhabi300.jpg
Australiër in de gevangenis gegooid en uiteindelijk gedeporteerd vanwege posten van foto
Ga je naar Abu Dhabi op vakantie? Pas dan goed op met wat je op Facebook zet. In de Verenigde Arabische Emiraten geldt namelijk een nogal strikte regelgeving wat betreft ‘schelden’. De 39-jarige Australische Magi ondervond dat onlangs aan den lijve. Voor haar appartementengebouw – Magi werkte en woonde in Abu Dhabi – blokkeerde een auto twee parkeerplaatsen die bestemd zijn voor gehandicapten. Op Facebook poste ze een foto van de auto, nadat ze het nummerbord onleesbaar had gemaakt. Niets mis mee, zou je denken, maar daar dacht de rechter anders over.
Maandag werd Magi dan ook gearresteerd voor het schrijven van ‘slechte woorden’ op sociale media. Ze werd opgepakt en belandde in de gevangenis. Dankzij inzet van Australische media, haar vrienden en familie en de Australische ambassade kwam ze uiteindelijk toch vrij.
In een statement verklaart ze:
Na 53 uur in hechtenis te zijn geweest, geketend aan mijn voeten, ben ik gefouilleerd, is mijn bloed onderzocht en ben ik gedwongen om op een betonnen vloer te slapen, zonder matras of kussen, zonder toegang tot wc-papier of eetgerij, kan ik nu eindelijk zeggen dat ik veilig uit de gevangenis ben en uit Abu Dhabi! Als je denkt dat wat ik heb meegemaakt idioot was, breng dan een paar dagen in een gevangenis Abu Dhabi door. Ik heb niets te klagen, vergeleken met de meerderheid van de vrouwen die ik daar heb ontmoet, wier enige misdaad was dat ze arm waren, of met de verkeerde man waren getrouwd, of zwanger buiten het huwelijk om waren geraakt, of slachtoffer van de ongebreidelde en systematische corruptie bij de politie. Na het horen van hun verhalen weet ik 1000 % zeker dat ik nooit zo snel zou zijn vrijgelaten zonder a) mijn Australische nationaliteit b) de berichtgeving van media (surrealistisch) c) de late inspanning van de ambassade en d) alle steun van mijn vrienden, evenals mensen die ik zelfs nog nooit heb ontmoet.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.