9

OPA-voorman was Trots op NL

Dick Schouw voorzitter nieuwe ouderenpartij...  Eerder actief in VVD, Trots op NL, 50Plus en Piratenpartij... Rob Oudkerk lijsttrekker?

VVD, Trots op Nederland, 50Plus en de Piratenpartij. Dick Schouw, de voorzitter van de nieuwe ouderenpartij OPA (Ouderen Politiek Actief) heeft al een flink wat partijen versleten de afgelopen jaren.

Ouderen Politiek Actief maakte gisteren bekend dat ze in zeker twintig gemeenten wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. En partijvoorzitter Schouw wist vandaag meteen het nieuws te halen met zijn kritiek op koning Willem-Alexander. OPA vindt dat ouderen te vaak gepasseerd worden vanwege hun leeftijd.  En het meest prominente voorbeeld, zo zei oprichter Dick Schouw in Goedemorgen Nederland op Radio 1, is het advies van koning Willem-Alexander om NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis (66) vanwege zijn leeftijd niet voor te dragen als IOC-lid.

Partijvoorzitter Dick Schouw zal blij zijn met de media-aandacht. Hij probeert met OPA voor de zoveelste keer een ster aan het politieke firmament te worden. De oorspronkelijke VVD’er zette eerder al zijn kaarten op Rita Verdonk. Hij stortte zich vol op haar Trots op Nederland en richtte de afdeling Den Bosch op. Hij werd daar ook voorzitter van het afdelingsbestuur. Hier poseert hij trots naast IJzeren Rita.

Na het ter ziele gaan van TON, dook Schouw op als campagneleider van 50Plus in welke hoedanigheid hij onder meer zangeres Marga Bult – wie kent haar niet – probeerde te strikken voor de verkiezingsavond van 50Plus. Voor die partij stond hij ook op de kandidatenlijst op nummer 24. Te laag voor een kamerzetel.

Gek genoeg dook Schouw na de verkiezingen ook nog op bij de Piratenpartij. Bij de bestuursverkiezing van die partij, op 16 september 2012, haalt hij zelfs de meeste stemmen, maar hij trekt zich terug.
Schouws initiatief wordt gesteund door leden van 50PLUs. De partij van Henk Krol doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De oprichtingsvergadering van OPA was zondag in de woning van oud-provo Luud Schimmelpennink. Volgens Schouw zijn ouderen nog te weinig politiek actief, het succes van 50PLUS ten spijt. In Trouw zegt hij:

We willen ouderen ertoe bewegen politiek actief te zijn en hun kennis en vaardigheden beter in te zetten. In de Tweede Kamer is Jan de Wit van de SP volgens mij de enige 65-plusser. Het is raar dat ouderen, toch 25 procent van de kiezers, niet op generatiegenoten kunnen stemmen.”

Schouw heeft in Amsterdam Rob Oudkerk gevraagd om lijsttrekker te worden. Oudkerk moet daar nog over nadenken. De keus voor een bekende naam past bij de opvattingen van OPA. Schouw:

We willen ook bereiken dat er meer belangstelling komt voor de personen in de politiek. Dat kiezers niet zo zeer stemmen op een partij, maar op een persoon. Vaak houdt na het stemmen het denken op. Als je op een persoon stemt met wie je je kan identificeren, dan blijf je zo’n politicus eerder volgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)