Laatste update 15:46
8

Openbaar Ministerie scherpt richtlijnen discriminatie aan

De zogenaamde ‘aanwijzing discriminatie,’ een beleidsdocument met regels over de uitoefening van taken en bevoegdheden van het Openbaar Ministerie (OM), is aangepast. In de nieuwe situatie zal er meer aandacht zijn voor delicten met discriminatie als basis, vanaf nu ook bij transgender personen. Zulke misdaden kunnen leiden tot hogere gevangenisstraffen. De nieuwe regels gaan per 1 januari 2019 in.

Wijziging was nodig, omdat het OM met de oude regels niet meer uit de voeten kon: de nadruk lag vooral op discriminatiefeiten als groepsbelediging en het aanzetten tot haat. “In de praktijk blijken zulke feiten minder vaak voor te komen dan delicten met een zogenoemd discriminatieaspect. Dat zijn delicten, bijvoorbeeld mishandeling, waarbij discriminatie mogelijk een rol heeft gespeeld,” schrijft het OM op haar website.

Tot nu toe leidde discriminatie tegen iemand die transseksueel of transgender is, niet tot strafverhoging. In de nieuwe aanwijzing is die grond wel expliciet opgenomen. De officier van justitie kon ook voor deze verandering al een hogere strafmaat eisen als iemand werd gediscrimineerd op bovenstaande gronden, maar die werd voorheen niet automatisch door de wet ondersteund.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)