Laatste update 18:35
122

Openbaar Ministerie start onderzoek naar pro-pieten die A7 blokkeerden

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar de blokkade die die zaterdag op de A7 bij Oudehaske werd opgeworpen door pro-pieten, om te voorkomen dat anti-zwartepiet-demonstranten de nationale intocht in Dokkum zouden bereiken. Het blokkeren van een snelweg is strafbaar en de verkeersveiligheid werd mogelijk in gevaar gebracht. De politie verklaarde eerder al dat bij de plotselinge filevorming die door de blokkade ontstond een aantal auto’s met elkaar in botsing kwamen. Op basis van het onderzoek besluit het OM of de ‘neo-nazi’s,  Erkenbrand-sympathisanten, Cambuursupporters en leden van het Frysk Heidens Front‘ die betrokken waren bij de blokkade strafrechtelijk vervolgd zullen worden.

De anti-zwartepiet-demonstranten die in de bussen zaten, hadden toestemming voor hun demonstratie in Dokkum, maar na de blokkade werd de actie alsnog verboden. De veiligheid van de demonstranten en van het publiek was volgens de locoburgemeester van Dongeradeel niet te garanderen, omdat pro-pieten elders met meer blokkades dreigden, de confrontatie wilden zoeken met de anti-demonstranten en zich ook nog eens bewapend hadden met zwaar vuurwerk.

De politieke reacties op de blokkade waren verdeeld. De premier riep maar weer eens op om ‘normaal’ te doen, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) vond dat de actie ‘moest kunnen‘, maar minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken (D66) is van mening dat de voorstanders van Zwarte Piet afgelopen duidelijk over de schreef zijn gegaan. Een snelwegblokkade waarbij mensen in gevaar worden gebracht ‘kan natuurlijk niet’, aldus Koolmees.

Ook in Friesland zijn de reacties verdeeld. Terwijl er aan de ene kant geld wordt ingezameld om de mogelijke boetes van de blokkeerders te betalen, zijn er ook mensen boos dat heel Friesland (en ‘de’ provincie) wordt neergezet als pro-piet:

Update 18.00
Demonstreren is een recht. Toch werd afgelopen weekend een demonstratie waar eerder een vergunning voor was afgegeven verboden, omdat tegendemonstranten – die onaangekondigd en zonder vergunning de legale demonstratie wilden tegengaan, mogelijk zwaar vuurwerk bij zich hadden en een gevaar voor de omgeving vormden. Minister Ollongren wil naar aanleiding hiervan met burgemeesters aan tafel om te overleggen of zij demonstraties niet te snel verbieden met een beroep op het argument dat de openbare orde in het geding zou zijn. Zelf heeft ze niet het idee dat dat zo is, “maar ik vind het belangrijk dat het recht op demonstratie maximaal wordt beschermd”, aldus Ollongren.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)