Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Openingen? Ja. Eindstreep? Nee.

  •  
09-10-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
ojik_01.jpg
Update: GroenLinks stapt uit overleg... Zes miljard vormt breekpunt... Kabinet nu aangewezen op D66, ChristenUnie en SGP...
Wisten Den Haag watchers maandag nog zeker dat het ‘eindspel’ begonnen was, inmiddels durft niemand meer een gok te doen óf en wanneer het onderhandelingsspel tussen coalitie en oppositie over de begroting van volgend jaar tot een goede einde komt. Nadat de onderhandelaars het vannacht om 2 uur voor gezien hielden, wordt er vandaag weer verder gepraat.
Updates onderaan artikel
Nadat eerst minister Dijsselbloem weer onderhandeld had met de financieel woordvoerders van oppositiepartijen GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP, schoven gisteravond ook premie Rutte en de fractievoorzitters weer aan. De enige conclusie na afloop: er zit nog steeds beweging in en er wordt verder gepraat.
D66-leider Alexander Pechtold, die zich tot nu toe hard opstelde, ziet ‘openingen’, zo melden Volkskrant en NRC. Hij toonde zich optimistischer dan de afgelopen dagen.
Afgelopen dagen was ik er wat somberder over, nu zie ik in ieder geval weer wat openingen, maar ik weet nog steeds niet of wij onze handtekening kunnen zetten.”
Pechtold heeft geen deadline. Oiok ChristenUnie-voorman Arie Slob ‘ziet nog lang geen eindstreep’, al spreekt ook hij over vooruitgang. Premier Rutte is het daar mee eens, maar houdt zich verder ook op de vlakte. Tegenover de NOS zei Rutte:
We hebben vanavond hard gewerkt en stappen gezet. Het is een ingewikkelde kwestie, we zijn bezig om Nederland uit de crisis te helpen. Dat gaat stap voor stap, maar ik heb goede hoop. Verder kan ik er niets over zeggen want dat leidt niet tot een spoedige oplossing.”
Hoe belangrijk overeenstemming met de oppositie is, werd gisteren nog eens duidelijk in de Eerste Kamer. Daar liepen de pensioenplannen van staatssecretaris Weekers spaak, omdat de coalitie in de Senaat geen meerderheid heeft. Om herhaling te voorkomen zal de coalitie voor de begroting steun van de oppositie nodig hebben.
Vooral D66 en GroenLinks stelden zich de afgelopen dagen hard op en staan bovendien tegenover elkaar: waar D66 de bezuinigingen van zes miljard euro steunt, wil GroenLinks die van tafel. Van dat laatste lijkt voorlopig nog geen sprake, dus de vraag is hoe lang GroenLinks nog meedoet.
Vakbondsleider waarschuwt Pechtold
D66-leider Pechtold krijgt vandaag flinke kritiek van Ellen Dekkers, voorzitter van FNV Bondgenoten. Pechtold wil de versobering van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht naar voren halen en morrelt zo aan het sociaal akkoord. In een interview met nu.nl zegt Dekkers:
Alexander Pechtold richt zich heel erg op het sociaal akkoord, maar het levert je niets op als je afspraken een half jaar naar voren haalt. Hoogstens gesodemieter met werkgevers en werknemers.
Dekkers waarschuwt Pechtold: 
D66 heeft al jarenlang de mantra dat het in Nederland beter wordt al je de sociale zekerheid versobert, maar dat draagt niet bij aan de problemen waar Nederland nu voor staat. Zet in op meer investeringen, maar blijf met je handen van het sociaal akkoord af.
Update 12.30 uur: GroenLinks stopt
GroenLinks, goed voor vijf zetels in de Eerste Kamer, is uit het overleg over de begroting voor 2014 gestapt. Dat heeft partijleider Bram van Ojik zojuist bekendgemaakt. De Volkskrant schrijft:
Van Ojik gaf drie redenen waarom hij de gesprekken staakt. Het verschil van mening tussen het kabinet en GroenLinks over de bezuinigingen van 6 miljard blijkt te groot. GroenLinks wil aanzienlijk minder bezuinigen, het kabinet houdt echter aan dat bedrag vast zoals dat is afgesproken in Brussel. ‘Die verdeeldheid bleef de gesprekken te veel belasten.’
Ook meent Van Ojik dat het met dit kabinet niet mogelijk is om een ambitieus akkoord te sluiten met daarin de door GroenLinks gewenste groene maatregelen en stimulering van de werkgelegenheid. Tot slot denkt hij dat het kabinet GroenLinks niet genoeg tegemoet zal kunnen komen op het vlak van ‘eerlijk delen’.
Het kabinet zal nu zaken moeten doen met de drie overgebleven partijen: D66, ChristenUnie en SGP. Die hebben samen precies de benodigde acht zetels in de Eerste Kamer.
Update 16.00 uur: Dijsselbloem verrast, overleg gaat door
Minister Dijsselbloem is verrast door de stap van GroenLinks, ook de leiders van de andere oppositiepartijen zeggen verbaasd te zijn. D66, ChristenUnie en SGP praten verder met de coalitie. Volgens Dijsselbloem heeft hij GroenLinks niet heeft gevraagd de 6 miljard aan bezuinigingen te accepteren. Ook de kritiek van GroenLinks dat er te weinig terecht komt van eerlijk delen noemt Dijsselbloem verbazingwekkend, meldt de NOS.
Zoals het er nu in potlood uitziet, is het een evenwichtig pakket en we hebben de effecten op de koopkracht nog helemaal niet doorgerekend”.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.