Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opgepakte demonstranten Belarus in gevangenis besmet met corona

  •  
26-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lisetsky

© Kastus Lisetsky pose for a photo in a street in Minsk, Belarus, Friday, Dec. 18, 2020. Lisetsky, a 35-year-old musician, who was sentenced to 15 days in prison for attending a protest, was ho

De gevangenissen in Belarus, waar de afgelopen maanden meer dan 30.000 pro-democratiedemonstranten zijn opgesloten, zijn coronabrandhaarden. De cellen zijn overvol en het ontbreekt er aan goede ventilatie, vertellen activisten aan persbureau Associated Press. Bewakers verbieden zieke gevangenen om overdag te gaan liggen: de matrassen worden opgevouwen. Ook krijgen gedetineerden geen medicatie.
De 35-jarige muzikant Kastus Lisetsky, die 15 dagen gevangenisstraf kreeg omdat hij aanwezig was bij een protest, vertelt dat hij geen medische hulp kreeg nadat hij besmet raakte. Pas nadat hij bewusteloos was geraakt, belde een bewaarder een ambulance. In het ziekenhuis bleek hij een dubbele longontsteking te hebben die het gevolg was van covid-19. Als Lisetsky uit het ziekenhuis wordt ontslagen, moet hij terug naar de gevangenis om de resterende zeven dagen van zijn straf uit te zitten.
De autoriteiten maken niet bekend hoeveel gedetineerden besmet zijn geraakt met het coronavirus. Volgens mensenrechtenactivisten gaat het om duizenden mensen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.