10

‘Ophef omstreden tv-format is pure winst voor pleegzorg’

Televisieproducent denkt juist veel potentiële pleegouders aan het denken te zetten

Alle reuring die is ontstaan over Talpa’s nieuwe tv-format is niet nodig. In een reactie in Trouw zegt de televisieproducent alle kritiek voorbarig en onterecht te vinden. Voorbarig omdat het programma er nog niet is en onterecht omdat Talpa al meer dan een jaar bezig is in samenwerking met Jeugdzorg Nederland een programma over de pleegzorg te maken.

In het nieuwe programma van Talpa zouden thuisloze kinderen een nieuw pleeggezin kiezen. Jeugdzorg stuurde eerder een bericht naar alle pleeggezinnen met de vraag of ze wilden meewerken. Het bestuur trok zich niet veel later terug van die beslissing en wil nu met Talpa praten over een ander invulling van het format.

Regisseur Juul Bovenberg die eerder voor Talpa meerwerkte aan de documenaire ‘BV Het Gezin’ denkt dat alle ophef alleen maar winst is voor de pleegzorg. Voor het programma waar Bovenberg aan meewerkte legde De Mol privégeld bij waarna het bij de NCRV kon worden uitgezonden. “Ze gingen integer en bescheiden te werk. Ik kon gewoon mijn gang gaan.

Commerciële tv-producenten hebben snel te schijn tegen als ze een maatschappelijk probleem willen vertalen naar een televisie-format. Men denkt al snel aan een tranentrekker vanwege de commerciële achtergrond. De SP wil het programma verbieden en wil er Kamervragen over stellen. 

In een reactie in Trouw verzekert Thomas Notemans van Talpa dat het geen emo-televisie wordt. 

“Het wordt geen show rond de tranen van de afvallers. En de reclamecampagnes van Jeugdzorg en alle documentaires hebben het probleem nooit kunnen oplossen.

RTL4 en BNN hebben hun interesse voor het programma al laten blijken. Of het programma doorgaat is afhankelijk van Jeugdzorg Nederland. 

Meer over dit onderwerp op Joop.nl: Jeugdzorg ziet af van omstreden tv-format

Trouw: ‘Ophef rond pleegoudershow is pure winst’

cc-foto: karen j ybanez 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)