29

Ophef over uitbuiting Duitse Amazon

Online warenhuis zet neo-nazi's in die personeel intimideren ... Klanten roepen na zien documentaire via social media op tot boycot

Misstanden in het Duitse filiaal van het bekende online warenhuis Amazon. Uit de vorige week uitgezonden ARD documentaire op de Duitse televisie blijkt dat buitenlandse seizoenarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden werkzaamheden verrichten. De werknemers worden ondergebracht in leegstaande vakantieoorden waar ze onder een hoge werkdruk, geïntimideerd worden door een louche beveiligingsbedrijf.


De meeste arbeiders verkeren in de veronderstelling dat ze direct voor het internetwarenhuis werken, maar in werkelijkheid zijn ze tijdelijk in dienst van uitzendbureaus. De opdringerige beveiligers van het bedrijf Hensel European Security Service (H.E.S.S.) hebben bovendien banden met neonazi-bewegingen. Niet alleen de afkorting refereert impliciet naar het neonazisme (Hess was een kopstuk binnen Hitlers regime), maar ook de gedragen kleding van het merk Thor Steinar is populair onder neonazi’s. Saillant detail is dat Amazon dit merk enkele jaren geleden uit de collectie haalde.

Uit de televisiedocumentaire blijkt verder dat de tienduizenden buitenlandse werknemers soms achtervolgd worden tot aan de douche en erg ver van de werklocatie vervoerd worden in overvolle bussen.

De Duitse vakbond Verdi verklaart dat de lonen erg laag liggen, er geen ondernemingsraden zijn, en bijzonder weinig werknemers op een vast contract kunnen rekenen.

Amazon.de heeft na Amerika de grootste afzetmarkt. Vorig jaar zette het bedrijf 6,5 miljard euro om, op een wereldwijd totaal van 45 miljard. Duitse klanten reageerden massaal verontwaardigd op de bedrijfscultuur en roepen via social media op tot een boycot.

Amazon is overigens niet de enige online ‘grote speler’ die omstreden is vanwege uitgebuit personeel. Bij veel online bedrijven profiteert slechts een select gezelschap van de miljardenwinsten. Zo kwam Apple onlangs in het nieuws door de slechte arbeidsomstandigheden in de Chinese fabriek Foxconn. Ook in de Amerikaanse Apple winkels verdienen de werknemers veel minder dan het modaal inkomen.

Volkskrant: Boycot Duitse Amazon om uitbuiting personeel
The Guardian: Digital capitalism produces few winners

Geef een reactie

Laatste reacties (29)