Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ophef over Vlaamse 'Vuilbaktelevisie'

  •  
25-11-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
superfans.jpg
Het Vlaamse tv-programma 'Superfans' oogst felle kritiek omdat ze zwakkere groepen uit de samenleving belachelijk zou maken. Zender VT4 krijgt 'gemengde reacties'
Het programma Superfans op de Vlaamse zender VT4 portretteert iedere week opvallende fans. Afgelopen woensdag was het de beurt aan moeder Anita en haar dochter Sylvia, beide grote fans van K3 en beide anders begaafd.
Het programma toonde hoe moeder en dochter uren lang voor de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen stonden, waar K3 die dag de musical Alice in Wonderland opvoerde.
-klik voor een samenvatting van een eerdere uitzending-
Moeder en dochter hoopten op een ontmoeting met de K3-meisjes, maar kregen uiteindelijk alleen Kristel te zien. Bovendien had Kristel – “pas uit haar bed” – nog geen zin in een foto. Voor dochter Sylvia werd het toen even te veel. Huilend liep ze weg, ontgoocheld over de ontmoeting. De kans dat de kijker het niet zag is klein: de camera bracht het met close-ups nadrukkelijk in beeld. Ook toen duidelijk werk dat Josje en Karen al binnen waren, vloeiden de tranen.
Op Twitter regende het berichtjes over Superfans, boodschappen waarin de verontwaardiging centraal stond, ook omdat moeder en dochter minder begaafd zijn. “Hoe die twee K3-fans in beeld gebracht worden, is misdadig.” “Schaam op VT4.” “Sommige kijkers moeten tegen zichzelf beschermd worden.” “Vuilbaktelevisie.” Het programma toonde hoe moeder en dochter uren lang voor de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen stonden, waar K3 die dag de musical Alice in Wonderland opvoerde.
Wim van Gestel is woordvoerder van een gehandicaptenorganisatie in Belgie en spreekt in krant De Morgen over het programma. Hij ergerde zich vooral aan de scène waarbij de moeder voor de Elisabethzaal bleef wachten tijdens de musical. Omdat ze onvoldoende geld hadden om twee tickets te kopen, kon immers alleen de dochter kijken.
Waarom konden de televisiemakers niet voor een ticket zorgen en voor een meet & greet met K3? De cameraploeg ging nota bene zelf binnen tijdens de musical. Ook die meisjes die fan zijn van het tieneridool Ian Thomas konden hun idool ontmoeten en een fotoshoot met hem doen. Het was maar een kleine moeite geweest om hetzelfde te doen voor de K3-fans. Ik weet uit ervaring dat dat te regelen is: een cameraploeg heeft veel macht. Maar ja, dat was natuurlijk niet zo’n ‘schone’ televisie. Dit programma is beneden elk journalistiek niveau. Op korte termijn boeken de makers wellicht een succesje, maar ik vraag me echt af of ze hier trots op kunnen zijn.
Geen klootzakken Leen Dewitte en Tom Cloeckaert van BeeldBazaar, het kleine productiehuis dat Superfans maakt, beseffen dat hun programma controverse losweekt. Dewitte zegt dat ze er op voorhand goed over nagedacht hebben of bijvoorbeeld de K3-fans op deze manier in beeld konden worden gebracht. “Die moeder en dochter zijn inderdaad andersbegaafd, maar we vinden niet dat we ze daarom moesten uitsluiten van het programma. Ze vormen een deel van onze maatschappij.”
Dewitte voert aan dat ze Anita en Sylvia ook tegen zichzelf beschermd hebben. “We hebben niet alle beelden getoond. Zij leven soms in een fantasiewereld. Zaken die niet mooi waren, hebben we weggelaten. We zijn echt geen klootzakken die hen zomaar opvoeren.”
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.